Kohout: Bez abmasade u Prištini

Ne postoji potreba da Češka podigne diplomatske odnose sa Kosovom na nivo ambasadora, izjavio je šef češke diplomatije Jan Kohout.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.02.2010.

18:45

Default images

Kohout je rekao da se "čin priznanja nezavisnosti Kosova odigrao" i da "diplomatske misije ne mora uvek da vodi neko u rangu ambasadora". "Mislim da je naš obostrani pristup na nivou otpravnika poslova optimalan, odgovara nam i nema potrebe da se menja", istakao je Kohout.

Kohout, koji nije bio član vlade bivšeg premijera Mireka Topolaneka koja je Kosovo priznala, rekao je da ta odluka ni za koga u Češkoj nije bila jednostavna, ali da bi se i on "nakon vrlo dugog oklevanja i surovog odlučivanja ipak priklonio stavu koji je prevagnuo".

"Verovatno bih teška srca glasao za", rekao je Kohout.

Šef češke diplomatije je istakao da je najvažnije to što je Češka uspela da odvoji bilateralne odnose sa Srbijom od pitanja Kosova.

Češka je 21. maja 2008. godine priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Među prvima je otvorila je ambasadu u Prištini, 16. jula iste godine, a za otpravnika poslova postavljena je Janjina Hžebičkova, dotadašnji šef Kancelarije Češke u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: