Novi zakon o advokaturi

Novi zakon o advokaturi trebalo bi da uđe u skupštinu tokom maja ili juna, najavljeno je na skupu povodom 148. godišnjice postojanja Advokatske komore Srbije.

Izvor: Beta

Subota, 27.02.2010.

17:39

Default images

"Suština je da su advokatura kao profesija i advokatska udruženja nezavisni od države", rekao je sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Srbije Jovica Kosić. On je naveo da prilikom donošenja tog zakona treba voditi računa o želji advokatske profesije da Komora bude ta koja će odlučivati ko može da bude advokat i pod kojim uslovima.

Kosić je naveo i da advokatska profesija treba da bude ta koja prosuđuje o dostojnosti svojih kolega i tome da li treba da budu upisani u Imenik advokata.

"Radna verzija zakona predviđa uvođenje advokatskog ispita za buduće kandidate za upis u Imenik advokata. Taj ispit bi predstavljao proveru poznavanja propisa, samog zakona o advokaturi i kodeksa advokatske etike", kazao je Kosić.

Dodao je i da se radi što bolje edukacije advokatskih pripravnika planira i otvaranje Advokatske akademije. On je naveo i da je ovaj zakon veoma važan za evropsku integraciju Srbije.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević podsetio je da se na usvajanju zakona o advokaturi radi već šest godina i da su do sada već bile dve radne verzije zakona od kojih je jedna ušla u skupštinsku proceduru, ali je naknadno bila povučena.

Đorđević navodi da bi, prema informacijama koje stužu do Advokatskle komore Srbije, pre zakona o advokaturi trebalo da bude usvojen i zakon o javnim beležnicima - notarima.

"Taj zakon se, u onom obliku u kojem je do sada viđen i sačinjen, protivi interesima davokature. Advokatura će tu svakako morati da se oglasi", kazao je predsednik Advokatske komore Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: