Mađarska spasava "Malev"

Mađarska vlada je odlučila da preuzme 95 odsto akcija dugovima opterećene nacionalne aviokompanije "Malev", pošto je pokušaj privatizacije propao.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.02.2010.

15:40

Default images

Prema saopštenju vlade, ruska državna "Vnješekkonomg banka" i mađarski investitori su se dogovorili da ustupe Mađarskoj kontrolu nad "Malevom", kako bi pokušale da ga održe "u životu". Prema sporazumu, vlada Mađarske će povećati kapital "Maleva" za 25,2 milijarde mađarskih forinti (127,8 miliona dolara).

Putem konverzije, Mađarska će dobiti 95 odsto akcija aviokompanije, dok će kompaniji "AirBridge", pod kontrolom VEB-a i mađarskih investitora, ostati petoprocentni paket.

"Dobijanjem kontrolnog paketa mađarska vlada dobija mogućnost da obezbedi finansijski stabilno operativno poslovanje kompanije, s tim što će VEB ostati među njenim najvećim kreditortima", ukazuje se u saopštenju mađarskog ministarstva finansija.

VEB će Mađarskoj otvoriti bankarsku garanciju za 32 miliona evra, i refinansiraće dugove "Maleva" pod povoljnijim uslovima.

Mađarska je 99 odsto nacionalnog avioprevoznika prodala kompaniji "AirBridge" 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: