Vukčević: Srbija ne štiti Mladića

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević negirao je u Hagu da Srbija štiti generala Ratka Mladića, optuženog za genocid nad nesrbima u BiH.

Izvor: Beta

Sreda, 24.02.2010.

15:09

Default images

Tokom međunarodne konferencije o nasleđu Haškog tribunala, predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić pitala je tužioca Vukčevića "do kada će Srbija čuvati Ratka Mladića i Gorana Hadžića", sugerišući da srpske vlasti znaju gde se oni nalaze.

"Srbija ne čuva Mladića i mislim da je to svima jasno posle hapšenja Radovana Karadžića. To nije istina i mi ćemo to da završimo", odgovorio je tužilac Vukčević.

Na dodatno pitanje Subašićeve da li misli da bi Skupština Srbije trebalo da usvoji rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, kakvu je nedavno usvojio Evropski parlament, Vukčević je odgovorio potvrdno.

"Trebalo bi usvojiti onakvu rezoluciju kakvu je usvojio Evropski parlament", rekao je tužilac.

Vukčević je opovrgao tvrdnju Subašićeve da je suđenje bivšem tuzlanskom zvaničniku Iliji Jurišiću u Beogradu bilo "političko", podsećajući da je Jurišić u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora "zbog krivičnog dela u kojem je stradalo više od 50 vojnika" JNA pri povlačenju iz Tuzle.

Učesnici konferencije u Hagu će, tokom više rasprava, da razmatraju "strategiju" i "dugoročno očuvanje nasleđa" Tribunala preko "arhive i informativnog centra", kao i "značaj nasleđa za žrtve i za zajednice u bivšoj Jugoslaviji".

Teme će biti i suđenja za ratne zločine pred nacionalnim sudovima, razvoj kapaciteta nacionalnih pravosuđa za ta suđenja i budućnost nasleđa Tribunala.

U današnjoj raspravi su sa kolegama iz BiH i Hrvatske učestvovali tužilac Vukčević i predsednik Odeljenja za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu Siniša Važić.

Skupu u Hagu prisustvuju i predsednica Kasacionog suda Srbije Nata Mesarović.

U radu skupa učestvuju i predstavnici pravosuđa, vlada i nevladinih organizacija iz Srbije, BiH, Hrvatske, zemlje domaćina Holandije, te više međunarodnih organizacija, poput OEBS i UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: