Šariću oduzeta imovina

Specijalni sud je u potpunosti prihvatio zahtev tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića za privremeno oduzimanje imovine Darka Šarića.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2010.

10:24

Default images

Darko Šarić nije u dometu srpske policije, ali država ima spreman odgovor. Šariću i njegovoj porodicu oduzeta je imovina u milionskoj vrednosti u Beogradu, Kragujevcu i Vojvodini. Sem imovine na ime Darka Šarića oduzeti su stanovi, kuće i novac koji se vodi na njegovog brata Duška, majku Ivanku, bivšu ženu Natašu, sestru Danijelu i decu Dariju i Mateja.

U Beogradu su Šarićima oduzeti stan od 180 kvadrata, u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 78 i pripadajuća garaža vila na Dedinju od 410 kvadrata u Omladinskoj ulici, dva stana od po 115 kvadrata u Ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu i garaža od 26 kvadrata, petosoban stan u Ulici Arsenija Čarnojevića, stan u Ulici generala Mihaila Nedeljkovića od skoro sto kvadrata i stan od oko 70 kvadrata u Ulici španskih boraca.

U Kragujevcu je Šarićima oduzet klub "Kazino" i prateći objekti u Ulici Aleksandra Prvog Karađorđevića 71.

Oduzeto im je i 15 katastarskih parcela u naselju Tatarsko brdo u Sremskoj Kamenici, površine od jednog hektara i 80 ari sa objektima, među kojima su i kuća od 400 kvadrata sa bazenom i garažom u Ulici Ivana Franka 11, kao i kuća od 927 kvadrata, u istoj ulici nekoliko brojeva dalje.

Na rešenje o oduzimanju odbegli Šarić može da uloži žalbu Apelacionom sudu, koja ne odlaže izvršenje rešenja.

Ministarstvo pravde počelo je da oduzima imovinu, već su blokirani svi računi,a u narednih nekoliko dana Direkcija će preuzeti sve oduzete objekte. "Ovo je samo početak finansijske istrage. Očekujem da će u narednih nekoliko meseci biti još odluka o oduzimanju imovine, a novina će biti oduzimanje preduzeća, kao i ispitivanje imovine ove narko grupe koja se nalazi u inostranstvu, bilo u Crnoj Gori ili drugim zemljama”, kaže državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Imovina će ići socijalno ugroženim delovima stanovništva, ali i onim instituacijama u državi koje nose najteži deo borbe protiv organizovanog kriminala, kao što su jedinica za finansijske istrege i specijalno tužilaštvo.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić nije hteo da govorio o detaljima istrage kada su pitanu braća šarić, već je samo istakao da policija sarađuje sa svima u reigonu, pa i sa Crnom Gorom.

“Kada je reč o Interpolu, mi nismo ni saopštili kada je izdata poternica, jer je svako saopštavanje ometalo istragu i hapšenje, o tome su odlučivali naši pravosudni organi”, objašnjava Dačić.

Dačić je istakao da je važno da se što pre sastnu predstanvici nadležnih organa Srbije i Crne Gore da bi se rešile eventulane nejasnoće koje u saradnji pravosudnih organa dve zemlje.

Vrednost privremeno oduzete imovine Darka Šarića dostiže više miliona evra, potvrdila je za B92 portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

"Istražni sudija ovog suda doneo je odluku o privremenom oduzimanju imovine Darka Šarića, odnosno o privremenom oduzimanju 6 ili 7 stanova u Beogradu, kompleksa kuća u Novom Sadu, polovine kockarnice u Kragujevcu, gde je on suvlasnik i novac sa nekoliko računa u bankama. Vrednost toga je više miliona evra. Finansijska istraga a vezana za njegovu imovinu radi se i dalje, tako da mi za neku drugu imovinu nemamo informacije. Imovina je oduzeta privremeno, na to rešenje postoji pravo žalbe, a o trajnom oduzimanju imovine može se odlučivati kada presuda bude pravosnažna", kaže ona.

Homen: Novcem finansirati ugrožene

Slobodan Homen
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da će imovinom i novcem zaplenjenim od osumnjičenog za organizovanje međunarodne kriminalne grupe Darka Šarića i njegove porodice biti finansirani socijalno ugroženi delovi stanovništva.

"Suština samog zakona o oduzimanju imovine je da će se novcem oduzetim od kriminala i mafije s jedne strane finansirati socijalno ugroženi delovi našeg stanovništva, dok će drugi deo novca ići na jačanje kapaciteta države u borbi protiv organizovanog kriminala", izjavio je Homen.

Konkretne odluke kome će pripasti Šarićeva imovina, koja je privremeno oduzeta od njega i njegovih srodnika rešenjem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, biće doneta narednih dana, kazao je on.

"Ovo je tek početak finansijske istrage", naveo je državni sekretar i izjavio da očekuje da će narednih dana biti još dodatnih zahteva Specijalnog tužilaštva za oduzimanje imovine.

Homen je napomenuo da se, prema prvom preliminarnom oduzimanju, radi o imovini velike vrednosti koja se nalazi na celoj teritoriji Srbije i najavio da će Ministarstvo pravde blagovremeno obaveštavati javnost o svakom pojedinačnom preuzimanju objekata, kako bi se stekao uvid u to .šta je sve ovaj narko klan posedovao.

Ministarstvo pravde je, kako je naveo Homen, ušlo u postupak oduzimanja imovine i već danas su blokirani svi Šarićevi računi da ne bi došlo do njihovog otuđenja.

"U narednih deset dana očekujem da će Direkcija za upravljanje privremeno oduzetom imovinom preuzeti kompletnu imovinu koja je zaplenjena po ovom zahtevu tužilaštva", dodao je Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: