Troškovi ambasadora pod lupom

Za razliku od Srbije koja za stan ambasadorke Zorice Tomić plaća 7000 evra, makedonski, crnogorski i slovenački ambasadori u Francuskoj su zaduženi i za Unesko.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

18:39

Default images

Astronomski iznos od 7 000 evra, koliko Srbija mesečno plaća za stan ambasadorke pri Unesku Zorice Tomić, ipak će se naći pod lupom. Kako kaže politički direktor ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović, u toku je revizija svih dosadašnjih zakupa i troškova diplomatsko-konzularne mreže u inostranstvu, pa tako i ovog za stan u centru Pariza.

"Ono što je činjenica jeste da se u ovom slučaju sve uradilo po propisima, mada to ne znači da će ova situacija ostati. Jer, kao što sam rekao, Ministarstvo će da proceni opravdanost svih troškova, ne govorim o nekom posebnom već o svim, pa će doneti i odgovarajuće zaključke", rekao je Stefanović.

Ipak, propisi na koje se šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pozivao prethodnih dana izgleda ne važe za sve.

Tvrdnje da oko 190 država u Parizu ima zasebne ambasade u Francuskoj i pri Unesku i da svaki ambasador ima sopstvenu rezidenciju ipak nisu tačne.

Ambasador BiH u Francuskoj Almir Šahović kaže da bar 30 do 40 posto zemalja nema takva rešenja.

"Ja sam u isto vreme i ambasador Unesko i u franscuskoj aktivnosti najviše obavljam u Unesko. Nemam tamo prostorije, ali, po potrebi idem tamo iz ambasade. Mi smo nekada imali prostorije u Unesko, ali nikakve koristi nije bilo od njih, jer sve što možemo tamo obaviti možemo uraditi ovde u ambasadi."

Borko Stefanović, međutim, kaže da je Srbija u drugačijoj situaciji od naših suseda i da zbog toga mora da ima jaku misiju pri Unesku.

Pored ambasadora Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Francuskoj, koji su ujedno i ambasadori pri Unesku, na isti način funkcije su podelili i Makedonija i Crna Gora.

Čak i mnogo bogatija zemlja od Srbije, Slovenija, nema dodatne troškove za svoju misiju pri Unesku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: