Episkop Artemije na saslušanju

Episkop raško-prizrenski Artemije primio je izaslanike Svetog arhijerejskog sinoda SPC, koji će ga saslušati i pregledati finansijsko poslovanje te eparhije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2010.

14:30

Default images

U saopštenju se navodi da je reč o odlukama donetim na sednici Sinoda 5. februara, jednoj od prvih koje su održane nakon ustoličenja patrijarha Irineja.

Episkop Artemije je, kako se navodi, izaslanicima uručio pisanu izjavu, "datu u punoj spremnosti da se štite u muci rođena i odana duhovna čeda, koristeći pravo arhijereja i duhovnika pri određivanju stepena pripadajućeg mu klira".

U saopštenju se, uz konstataciju da nije na odmet podsetiti, citira odgovor vladike iz nedavnog intervjua u kome on "interesovanje pojedinih zapadnih ambasada za eventualna personalna rešenja na čelu eparhije" ocenjuje kao "nedopustivo mešanje sila ovoga sveta u život Crkve" i izražava nadu da "takvo njihovo interesovanje neće naći oslonca i podrške u krilu SPC".

U eparhiji je rečeno da odluka Sinoda o saslušanju ne precizira kojim povodom je ona doneta i na šta se precizno odnosi. U patrijaršiji se, međutim, nije moglo dobiti bilo kakvo objašnjenje povodom odluke Sinoda od 5. februara.

Kako je navedeno u saopštenju, u eparhiju je došlo pet izaslanika Sinoda, među kojima su dvojica vladika.

Prošle godine su na sajtu SPC objavljena dokumenta iz 2006. godine koja vladiku Artemija dovode u vezu sa posedovanjem dve kuće van teritorije eparhije, kao i u vezu sa firmom "Rade neimar", a iznete su i optužbe na račun njegovog ličnog sekretara Dimeona.

Sporovi u raško-prizrenskoj eparhiji traju već tri godine jer se episkop Artemije i vikarni episkop Teodosije sukobljavaju oko pitanja obnove manastira srušenih i oštećenih u pogromu 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: