Mongolija: Životinje umiru od zime

Nezapamćena zima pogodila je Mongoliju. Temperature su se spustile i do 40 stepeni ispod nule.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

18:39

Default images

Ledeni talas praćen mećavama pogodio je 19 mongolskih provincija. Od početka zime uginulo je blizu dva miliona grla stoke. Humanitarne organizacije strahuju da će stanovnici Mongolije uskoro potpuno ostati bez hrane.

Surovoj mongolskoj zimi kraj se ne nazire. Do početka proleća mogla bi uginuti još četiri miliona grla stoke, procenjuju iz organizacije za hranu Ujedinjenih nacija.

Volonteri humanitarnih organizacija, koji donose pomoć, nailaze na smrznute koze i ovce.

Stanovnici koji žive od uzgoja stoke bespomoćno gledaju životinje koje umiru bez hrane.

Nemilosrdnoj zimi prethodilo je sušno leto, pa je zaliha hrane ionako bilo malo.

"Nemamo više slame. Pošto nam koze umiru, prodaćemo kožu i kupićemo stočnu hranu, ali to je za samo nekoliko dana", kaže uzgajivač koza, Hotont Son.

Iako je prva pomoć u hrani stigla, ona je samo privremeno rešenje. Ljudi su zbog hladnoće i dugotrajnog nedostatka hrane na ivici snage.

"Ne znam šta da radim. Kako ću da odgajam četvoro dece", pita se lokalna poljoprivrednica Otgon Jargal.

Kako se temperature noću spuste i do minus pedeset stepeni, porodice su primorane da svoje male šatore dele sa životinjama, kako bi se bar malo zaštitile od hladnoće.

Vlasti se boje da će mnogi stočari u potrazi za hranom biti primorani da se presele u sirotinjska predgrađa gradova. Mongolska vlada je zatražila međunarodnu pomoć u hrani, odeći i lekovima, koja jedva stiže u nedostupne krajeve Mongolije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: