Od dijaspore tri milijarde evra

Građani zaposleni u inostranstvu su do kraja novembra 2009. godine poslali u Srbiju više od tri milijarde evra, podatak je NBS koji prenosi štampa.

Izvor: Politika

Ponedeljak, 08.02.2010.

01:54

Default images

U poređenju sa 2008. godinom priliv je bio veći za oko 700 miliona evra ili oko 27 odsto, piše "Politika". Podatke o deviznom prilivu po osnovu doznaka fizičkih lica NBS dobija od poslovnih banaka, ali mnogi novac ne šalju preko banke, nego donose, tako da je suma možda i veća, navode analitičari.

Po statistici NBS, od 2005. do 2009. godine devizni priliv od doznaka iznosio je više od 13 milijardi evra, a od 2000. do 2005. još 11,5 milijardi dolara.

Neki se verovatno pitaju koliko bi danas u Srbiji plaćali evro da su pošiljke "dragih naših" bile, na primer, samo za trećinu manje.

Tu računicu niko nije pravio. Bez sumnje, granica od 100 dinara za evro odavno bi bila prekoračena.

"To što smo proteklih godina za oko petinu više trošili nego što smo proizvodili, dobrim delom se pokrivalo obilnom pomoći Srba iz dijaspore", ukazuje Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije.

"Što je najvažnije, te pare ne moramo da vraćamo, na primer Svetskoj banci ili MMF-u, čiji se krediti smatraju veoma povoljnim”, rekao je on.

Nikolić podseća da su doznake bitan činilac i povećanja devizne štednje (s jedne milijarde 2003. na više od šest milijardi evra na kraju 2009).

Znatan deo unetih deviza se štedi u bankama, koje nude i višestruko veće kamate od uobičajenih u Evropi i svetu.

“Ipak, samo mali procenat deviznih doznaka je korišćen za štednju i za ono što se naziva produktivnim investicijama, koje donose dohodak i otvaraju nova radna mesta”, kaže Vladimir Grečić, saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: