Kako otkriti rak grlića materice

Srbija je na prvom mestu u Evropi po učestalosti obolevanja žena od raka grlića materice. U svetu inače svake godine pola miliona žena oboli od ove bolesti.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

16:09

Default images

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da više od polovine obolelih umre, a 80 odsto umrlih je iz zemalja u razvoju. U Srbiji se svake godine otkrije više od 1600 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Najviše obolelih ima u južnom i jugoistočnom delu zemlje, pa se tako u braničevskom okrugu otkrije i do 46 obolelih na 100.000 stanovnika.

U dve trećine slučajeva bolest se otkriva u odmaklom stadijumu kada su već zahvaćene limfne žlezde karlice. U pitanju je jedan od najzloćudnijih i najagresivnijih tumora.

“Između dva ciklusa sam dobila krvarenje koje je trajalo tri dana. I onda sam otišla u Dom zdravlja na pregled i doktorka koja me je pregledala rekla je da postoji velika rana na grliću materice. Urađene su potrebne analize i nalaz je naravno pokazao da je to karcinom”, kaže pacijentkinja Jelena Todorović.

Rak grlića materice je podmukla bolest koja se bez znakova upozorenja razvija godinama. Kada se javi krvarenje izvan ciklusa, kontaktno krvavljenje tokom seksualnog odnosa, ponekad i bol, može već da bude kasno.

Tada se otkriva invazivni tumor koji je posebno agresivan kod mladih žena i zahteva tešku operaciju.

“Operacije su velike, radikalne, što podrazumeva vađenje materice sa okolnim tkivima, postoji mogućnost da su potrebne i dodatne terapije, da to nije dovoljno, u tom slučaju se pacijentkinji određuje hemio i radio terapija. Zaista možemo da govorimo samo o procentu onih koje preživljavaju bilo da je to pet godina ili duže od pet godina”, objašnjava ginekolog-onkolog Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Tatjana Božanović. Ova opaka bolest ima svoje rane oblike, koji se dvema jednostavnim metodama, kolposkopskim pregledom i Papanikolau brisom mogu na vreme otkriti i tada je 100 odsto izlečiva. Od ranog oblika do razvijanja invazivnog tumora može da prođe i 15 godina.

Rani oblik je najčešći kod žena između 25. i 35. godine života, a invazivni tumor kod starijih od 35. Iako je jedan od mogućih uzročnika bolesti humani papiloma virus, postojeća vakcina nije pouzdana zaštita

“Vakcina postoji za tipove 16 i 18 koji jesu onkogeni tipovi, ali ima ih još preko 40 koji mogu da dovedu do nastanka raka grlića materice. Australija je jedna od zemalja koja je među prvima prihvatila obaveznu vakcinaciju u školskom uzrastu i u oktobru prošle godine su izašli sa saopštenjem da je previše opasna, previše je bilo neželjenih efekata”, kaže Božanićeva.

Rak grlića materice je vrlo čest i vrlo smrtonosan, ali može na vreme da se otkrije i tada je sigurno izlečiv. Kontrolni pregled važno je obaviti bar jednom godišnje. Pilot program za rano otkrivanje raka grlića materice , "Decena", koji se sprovodi u Vojvodini, nagrađen je evropskom nagradom u Briselu. Nagradu je primila dr Jelka Rajović.

Gostovanje doktorke Rajović u vestima TV B92 možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: