EPS: Smanjiti potrošnju

"Elektroprivreda Srbije" pozvala je građane da smanje potrošnju struje, pošto se očekuje rekordna potrošnja od 158 miliona kilovat-sati.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

11:59

Default images

Veoma niske temperature poslednjih dana dovele su do povećanja potrošnje struje. Juče je zabeležena rekordna potrošnja, zbog čega u EPS-u kažu da postoji opasnost da pojedine jedinice ispadnu iz pogona. S druge strane, “Elektromreže Srbije” ne brine povećanje potrošnje, kažu da je prenosni sistem stabilan i da sigurno neće biti restrikcija niti uvoza struje.

Nikada Srbija nije trošila toliko struje kao u poslednja dva dana. Zbog mraza koji nas trenutno steže, mnogi su prinuđeni da se dogrevaju.

Još niže temperature koje se najavljuju sledeće nedelje uplašili su EPS da bi zbog maksimalno uposlenih kapaciteta moglo da dođe do ispadanja pojedinih pogona iz sistema što bi dovelo do nestašice struje.

Juče je potrošeno 158 miliona kilovat sati, što se još nije dogodilo, kaže generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

“Danas se očekuje novo obaranje rekorda. To prevazilazi tehničke mogućnosti. Kako vreme prolazi, a potrošnja raste, logično je da dođe i do ispadanja pojedinih sistema”, upozorava Marković.

Najviše struje se troši u Vojvodini gde su mnogi ove zime odlučili da se greju na struju umesto na gas zbog razlike u ceni.

Beograd je na drugom mestu po potrošnji, ali kako kaže Sandra Alagić iz “Elektrodistribucije Beograd”, sistem je stabilan uprkos rekordnoj potrošnji.

“Elektroenergetski sistem na teritoriji Beograda je stabilan. Mi nismo imali nijedan ispad, ni kvar, ni na visokom ni na srednjem naponu”, kaže Alagićeva.

“Sporadičnih kvarova je bilo na niskonaponskoj mreži, u rubnim delovima grada i to zbog preopterećenja jer tu mreža nije projektovana da bi se svi grejali na električnu energiju”, objašnjava ona.

Probleme nemaju ni u “Elektromreži Srbije” koja je zadužena za upravljanje i tranzit električne energije.

Iako navode da nikada toliko struje nisu preneli kao tokom jučerašnjeg dana, Branislav Đukić iz “Elektromreža Srbije” ipak kaže da sistem može da izdrži i jače udare i da se ne dovodi u pitanje snabdevanje potrošača

“Što se tiče proizvodnih kapaciteta oni za sada besprekorno rade, ukoliko ne dođe do nekog lančanog ispada cele elektrane, pa problema da ih startuju. Ali to je ekstremna situacija i verovatnoća za tako nešto je izuzetno mala”, kaže Đukić.

“Nismo imali do sada toliko velike havarije. Ukoliko bude situacija kao i sada mi ne planiramo, niti predviđamo, bilo kakve redukcije”, poručuje on.

Upozorenje EPS-a da bi sistem u snabdevanju struje mogao da pukne dolazi u nedelji kada je definitivno odlučeno da neće biti povećanja cene struje do aprila.

Ipak, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković kaže da te dve stvari ne mogu da se povezuju

“Nemamo nameru nikog da plašimo nego samo iznosimo činjenice. A svi oni koji svojim izjavama podstiču dalji rast potrošnje to čine na sopstvenu savest”, kaže on.

A kako najavljuje ministar ekonomije Mlađan Dinkić, Vlada Srbije će sutra razmatrati zatev EPS za povećanje cene struje od deset odsto, o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

EPS je krajem prošle godine tražio povećanje cene struje od 20 odsto. Nedavno su upozorili da električna energija mora da poskupi jer EPS neće imati dovoljno novca za remont i nove investicije što bi moglo da ugrozi elektroenergetski sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: