Sve niža primanja za penzionere

Prosečna penzija u Srbiji će se smanjivati i za desetak godina će sigurno biti manja od 30 odsto prosečne plate, u odnosu na sadašnjih 70 odsto, piše "Danas".

Izvor: Danas

Sreda, 27.01.2010.

01:32

Default images

Radna grupa danas će razmatrati predložene izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Ukoliko budu usvojene, izmene će dovesti do toga da će prva penzija koju će budući penzioneri dobijati biti sve manja u odnosu na njihovu poslednju platu, tako da će 2020. prve penzije činiti samo 40 odsto poslednje primljene zarade, u odnosu na sadašnjih 70 odsto.

Rajko Kosanović, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije u Radnoj grupi za reformu penzionog sistema, kaže da je Radna grupa odbila predloge sindikata o budućem načinu usklađivanja penzija i umesto toga predložila sistem po kojem bi se penzije menjale u skladu sa troškovima života i bruto domaćim proizvodom, ali samo u slučaju da BDP poraste za više od četiri odsto, kada bi se taj rast umanjio za četiri procenta.

"Naš predlog da se primanja najstarijih ubuduće usklađuju tako što bi se opšti bod vezao za rast zarada, a tekuće penzije za troškove života i rast zarada u jednakom odnosu, što je takozvani švajcarski model, vlasti su odbile", kaže on.

"Odbijen je i predlog da se zakonom propiše da prosečna penzija ne može biti manja od 60 odsto prosečne plate, a najniža manja od 25 odsto prosečne. To znači da će penzija za postojeće penzionere biti sve niža i da će moći da padne ispod 60 odsto prosečne plate", upozorava Kosanović.

Vlast je, kako kaže, u pripremi izmena zakona u svemu sledila uputstva Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, ali je čak i Svetska banka konstatovala da je predloženi način usklađivanja penzija neprihvatljiv na duži rok.

Predsednica Radne grupe Radina Todović juče je istakla da je sigurno da će biti reformi u vezi sa beneficiranim stažom, ali da je ostalo još mnogo toga da se definiše, o čemu će se raspravljati na današnjem sastanku.

Prema rečima člana Radne grupe iz Socijalističke partije Srbije Đura Perića, kada nacrt bude završen, "što će biti u februaru", on će biti iznet pred Socio-ekonomski savet i tada će biti usklađene sve odredbe, uzimajući u obzir i predloge sindikata.

Komentare o reformi penzionog sistema možete čitati i na blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: