Gardijan: Raste napetost na Balkanu

Londonski "Gardijan" ocenjuje da na Balkanu raste napetost oko budućnosti Bosne pošto su lideri razmenili uvrede koje su podsetile na ratove iz devedesetih.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.01.2010.

11:46

Default images

Izjava odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi poslao vojsku u slučaju referenduma o otcepljenju Republike Srpske od BiH izazvala je premijera RS Dodika da ga optuži za huškanje na rat, a oštro je reagovao i Beograd.

"Gardijan" podseća da je "verbalni rat" izbio dok se Bosna sprema za izbore ove godine i dodaje da diplomate i analitičari očekuju da će izbore sa svih strana karakterisati "ljutiti i destabilišući nacionalizam".

Dodik je odlučan da u najvećoj mogućoj meri zadrži nacionalno podeljenu Bosnu i odupre se međunarodnim naporima za stvaranje funkcionalnije države i uvođenje centralne vlasti, a Mesić ga je optužio da obnavlja neuspelu srpsku politiku čiji je cilj velika Srbija, piše "Gardijan".

Dodik vodi politički rat iscrpljivanja sa međunarodnim snagama koje još kontrolišu Bosnu, gotovo 15 godina od kraja rata, ocenjuje "Gardijan" i na kraju navodi Mesićevu izjavu o tome da Dodik veruje da će se svet umoriti od Bosne i zakazati referendum o ostanku RS u Bosni, što će konačno realizovati san o velikoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: