"Neće biti povećanja plata"

Predsednik Srbije i ministri poručili su da povećanja plata u javnom sektoru neće biti do druge polovine godine. Dinkić kaže da se neće popustiti zahtevima.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

18:51

Default images

Kako bi dali čvrst odgovor na pritiske koji dolaze iz javnih preduzeća, bilo je potrebno da za sto sednu predsednik Srbije, premijer i tek nekoliko vodećih ministara Vlade Srbije. Oni su nezvanično, putem medija, poručili da povećanja plata u javnom sektoru neće biti bar do druge polovine 2010. godine.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić bio je nedvosmislen - neće se popustiti zahtevima zaposlenih u javnim preduzećima. Da ne treba popustiti smatra i gradonačelnik Beograda i visoki funkcioner Demokratske stranke Dragan Đilas.

Saradnici centra za liberalno-demokratske studije smatraju da praksa udovoljavanja zahtevima štrajkača vodi stihijskim rešenjima i ugrožava sprovođenje ekonomske politike. To se posebno, smatraju oni, odnosi na javna preduzeća. Takođe je pokazatelj slabosti vlade.

Predsednik Upravnog odbora Centra za liberalno-demokratske studije Boško Mijatović je ocenio da bi država morala da pokaže čvrstinu i odbije "zahteve sindikata u EPS-u i drugim državnim monopolistima" za povećanje zarada.

"Povećanje zarada bilo bi suprotno ne samo proklamovanoj ekonomskoj politici i sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom, već i suprotno pravdi i logici stvari", rekao je Mijatović.

"Zaposleni u EPS-u imaju prosečne plate preko 50.000 dinara, to bi trebalo da se zna i sigurno ne spadaju u najugroženije zaposlene u ovoj zemlji", naveo je on.

Mijatović je ocenio da EPS koristi monopolsku poziciju da preti štrajkom i nestankom struje.

"Ako se popusti EPS-u, onda se mora popustiti i drugima, onda je to lavina koja nosi sve pred sobom. Ja se nadam da će država pokazati čvrstinu i sposobnost da na miran način razreši ovaj problem", naglasio je Mijatović.

Istovremeno je odlučeno da se odbije zahtev EPS-a za poskupljenjem struje za 20 odsto u ovoj godini čime je praktično poništen dogovor o povećanju plata koji je sa sindikatom EPS-a nedavno postigao ministar energetike Petar Škundrić.

Sindikat EPS-a oglasio se saopštenjem u kome tvrdi da je postignut dogovor o udelu u dobiti i da povećanje ne bi bilo korišćeno za povećanje cene struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: