Suđenje političaru za govor mržnje

Počelo je suđenje antiislamski nastrojenom političaru Gertu Vildersu, zbog podsticanje mržnje protiv holandske islamske manjine.

Izvor: Beta

Sreda, 20.01.2010.

16:40

Default images

Suđenje se ocenjuje kao test za procenu čije je pravo jače: Vildersovo pravo na slobodan govor ili pravo islamske manjine na slobodu veroispovesti i slobodu od verskog progona. Vilders je optužen za više od sto javnih izjava, uključujući ocene koje su upoređivale Kuran sa Hitlerovim manifestom "Majn kampf" (Moja borba) i pozivom da sveta knjiga muslimana bude zabranjena u Holandiji.

Vilders je 2008. godine, takođe, režirao kratki film "Fitna" koji je uvredio muslimane širom sveta paralelnom montažom stihova iz Kurana i prizora islamskog terorizma.

Vildersov advokat Bram Moskovic je osporio nadležnost suda i obrazložio zašto optužnica treba da bude odbačena. Tokom saslušanja očekuje se da tužilaštvo predloži listu mogućih svedoka.

Formalno otvaranje rasprave ne očekuje se pre marta 2010.

Oko 200 demonstranata protestovalo je pred sudom. Oni su nosili transparente koji su optužbu protiv Vildersa nazivali napadom na slobodu govora.

Lisbet Bouts, koja je ogrnuta holandskom zastavom doputovala iz Ajndhovena da podrži Vildersa, rekla je za agenciju AP: "On je rekao ono što mnogi u Holandiji misle: mi smo protiv islamizacije Holandije".

Dodala je da je "glupo" optuživati političara za pošteno reprezentovanje svog biračkog tela, dodajući da Vilders "nikada nije pozivao na nasilje".

"Vildersove vlastite ocene pokazuju da on nije zainteresovan za konstruktivnu kritiku nego za ksenofobiju i diskriminaciju", kaže se u saopštenju antirasističke organizacije "Holandija pokazuje svoje boje".

Ako bude osuđen, Vilders bi mogao da se suoči sa maksimalnom kaznom od dve godine zatvora, mada je verovatnije da kazna bude oko 25.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: