Haiti: I do 200.000 žrtava

Vlasti Haitija strahuju da bi broj žrtava razornog zemljotresa mogao da dostigne i 200.000 ljudi. Do sada pronađeno 50.000 tela.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.01.2010.

23:00

Default images

"Mi smo već pronašli tela oko 50.000 poginulih, a očekujemo da bi njihov ukupan broj mogao biti između 100.000 i 200.000, iako nikada nećemo znati tačnu cifru", rekao je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Pol Antoan Bjen-Eme. SAD su saopštile da je Haiti pristao da ustupi privremenu kontrolu nad glavnim aerodromom u zemlji kako bi ubrzala dostavljanje humanitarne pomoći.

"Premijer Žan Maks Beleriv je potpisao memorandum o razumevanju kojim ustupa kontrolu SAD", rekao je portparol Stejt departmenta Fil Krouli i naveo da će takva situacija ostati na snazi do onog trenutka do kada bude potrebno i dok vlada Haitija ne bude u stanju da ponovo preuzme aerodrom.

Haićanski ministar javnog zdravlja Aleks Larsen rekao je da je skoro milion i po Haićana bez smeštaja i da će svi sportski centri u Port-o-Prensu biti pretvoreni u zdravstvene centre za lečenje povređenih.

Ministar komunikacija najavio je da će biti iskopane zajedničke grobnice za sahranu poginulih.

Skoro milion i po Haićana je bez smeštaja. Kako je skoro 50 odsto zgrada srušeno, a putevi uništeni, pomoć sporo stiže, te se mnogim Haićanima čini da su zaboravljeni.

Međutim, mnoge države angažovale su se da pomognu preživelima. SAD šalje do ponedeljka 10 000 vojnika kako bi distribuirali humanitarnu pomoć i sprečili moguće nemire nakon razornog zemljotresa.

"Oni se pripremaju da transportuju preko potrebnu vodu, hranu i druge za život neophodne stvari u prioritetne oblasti u Port -o-Prensu. Hrana, voda i lekovi i dalje pristižu kao i lekari. Na aerodrom stalno pristižu avioni koji nose pomoć, ne samo iz SAD već i, između ostalih, iz Brazila, Meksika, Kanade, Francuske, Kolumbije i Dominikanske Republike. To samo podvlači činjenicu koju sam ponovio predsedniku Haitija: Čitav je svet uz vladu i narod Haitija", rekao je predsednik SAD Barak Obama.

Pripadnici mirovnih trupa Ujedinjenih nacija ne mogu da kontrolišu razoreni grad, stižu i izveštaji o pljačkama.

Ujedinjene nacije uputile su apel vladama da se prikupi 550 miliona dolara vredne pomoći za zemljotresom razoren Haiti.

"Velika većina od tri miliona ljudi u glavnom gradu i okolini je bez vode, hrane, skloništa i struje. Još smo u fazi potrage i spasavanja i pokušavamo da spasimo što je više života moguće. U toku je velika humanitarna akcija", kaže generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun.

Klintonova: Pomoć se distribuira

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton odbacila je spekulacije da se na aerodromu u Port-o-Prensu nagomilava međunarodna humanitarna pomoć i istakla da se hrana i voda distribuiraju narodu Haitija, pogođenom velikim zemljotresu.

"To nije tačno, to nije tačno", rekla je Hilari Klinton koja je govorila u avionu na putu za Port-o-Prens.

Hilari Klinton i direktor američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) rekli su da se hrana i voda distribuiraju na 14 lokacija i centara na Haitiju.

Prema njenim rečima, na Haitiju počinje nestašica goriva, a vlada Haitija ne može da dođe do glavnih skladišta goriva u luci Port-o-Prensa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: