Vakcinisane 128.172 osobe

U Srbiji su do sada protiv novog gripa vakcinisane 128.172 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Batut".

Izvor: Tanjug

Petak, 15.01.2010.

13:28

Default images

Najveći udeo među vakcinisanim (64,1 odsto) imale su osobe sa hroničnim oboljenjima. Među njima najviše je osoba sa hroničnim kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim poremećajima (dijabetes i gojaznost) i hroničnim plućnim bolestima.

Učešće zdravih osoba među vakcinisanim iznosi 26,8 odsto, a zdravstvenih radnika 4,7 odsto. Ostale kategorije (lica zaposlena u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice) čine 4,4 odsto vakcinisanih.

Na osnovu dva plana raspodele koje je Institut za javno zdravlje Srbije dostavio Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, distribuirano je 259.780 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Kampanja vanredne imunizacije sprovodi se od 17. decembra prošle godine na 1.127 vakcinalnih punktova.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnicama posle tri meseca trudnoće, zdravstvenim radnicima, licima zaposlenim i smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, licima zaposlenim u javnim službama, zdravoj deci i odraslima, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: