Panović: Očaj u Port-o-Prensu

Goran Panović, pripadnik mirovnih snaga UN na Haitiju, kaže da se glavni grad Port-o-Prens nakon zemljotresa "bukvalno nije mogao prepoznati".

Izvor: Beta

Petak, 15.01.2010.

01:15

Default images

Panović, koji je jedan od pripadnika petočlanog tima iz Srbije u sastavu mirovnjaka UN, u izjavi "Večernjim novostima" govori o danu kada je tu zemlju pogodio razoran zemljotres. Glavni grad Port-o-Prens "nije se mogao prepoznati. Hoteli porušeni, zgrada mobilne telefonije sravnjena sa zemljom...", kaže on.

"I svuda očajni ljudi, u potrazi za najbližima. Bolnica je bila prepuna ljudi, ni u njeno dvorište se više nije moglo ući", rekao je Panović.
Dete u rukama spasioca (FoNet)
On je rekao da niko od njegovih kolega nije povređen i da su Biljana Lazarević, šef ekipe iz Srbije, Miloš Rajović, Božidar Janjić i Slobodan Obrenović dobro.

Prema njegovim rečima, najstrašnije je bilo u sirotinjskim delovima haićanske prestonice, gde su kuće uglavnom napravljene od betonskih blokova.

"Te slabe konstrukcije su bukvalno sravnjene. Ostaci dvospratne zgrade policijske uprave sada su jedva viši od jednog metra", rekao je on.

Panović je naveo da je, s obzirom na to da su u zemljotresu sve veze pokidane, nemoguće doći do podataka o proceni broj žrtava, ali ih je, samo u delovima grada koje je video, "stravično mnogo". "U Port-o-Prensu nema struje, hrane i vode i situacija je više nego dramatična. Niko se ne vraća u stanove, parkovi su prepuni improvizovanih šatora, hiljade nesrećnika sedi na ulicama", kazao je Panović.
Susret deteta sa roditeljima (FoNet)
Petoro srpskih policajaca ostaće na Haitiju jer je njihova misija da u svakom trenutku pruže pomoć stanovništvu, a posebno u ovako teškoj situaciji - to je juče ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću poručila Biljana Lazarević, šef srpskog mirovnog kontingenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: