Posledice zemljotresa katastrofalne

U zemljotresu na Haitiju, prema izveštaju Crvenog krsta, poginulo je skoro 50 000 ljudi, dok je tri miliona povređeno ili ostalo bez svojih domova.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

00:33

Default images

Potvrđena je i smrt 36 članova misije Ujedinjenih nacija, dok se sudbina njih više od 100 još ne zna. Ulice glavnog grada Port-o-Prensa postale su poprište pljački i pucnjava. Humanitarna pomoć šalje se sa svih strana, ali je njen dolazak otežan zatvaranjem vazdušnog prostora Haitija zbog gužve i oštećenja aerodroma.

Ulice glavnog grada su u ruševinama, a iako pomoć obećava ceo svet, to je za stanovnike Port-o-Prensa slaba uteha.

Većina je prepuštena sama sebi. Dvomilionski grad bukvalno je sravnjen sa zemljom u razornom potresu. BBC prenosi da niko ne deli pomoć i da ne postoji služba koja broji žrtve.

Nema ni organizovanih akcija izvlačenja tela žrtava ispod ruševina, nedostaju oprema i psi tragači.

"Vlada Haitija nam je rekla da za sada ne prihvata nijedan strani let, jer je aerodrom znatno oštećen", rekla je portparolka američkog Udruženja za civilnu vazdušnu plovidbu Lora Braun.

"Trenutno jedan američki vojni avion i deset civilnih aviona kruže iznad Port-o-Prensa, čekajući da drugi avioni napuste aerdorom kako bi mogli da slete", navela je ona.
(Tanjug)
Dok je situacija na aerodromu haotična zbog neorganizovanog dolaska spasilačkih ekipa iz inostranstva, u gradu je stanje još gore.

Državne zgrade su srušene, među njima predsednička palata i ministarstva, a mnogi članovi vlade se još vode kao nestali.

U bezvlašću, uz angažovanje "plavih šlemova" UN da traže preživele ispod ruševina, a koji su i sami žrtve sa 36 mrvtih među osobljem UN, ulice grada su prepune ljudi koji pucaju i pljačkaju.

"Čuju se pucnjevi i ne možemo tačno da odredimo odakle dolaze. Pljačkaju se srušene radnje", rekao je portparol jedne nevladine organizacije Valmir Fačini.
(Beta)
U nadi da se situacija stabilizuje SAD su poslale vojno pojačanje. Pentagon je naredio da bude poslato 3.500 vojnika, dok se 2.000 marinaca priprema za odlazak.

Na ulicama grada su tela izvađena iz ruševina, prekrivrena čaršavima, a u centralnu bolnicu Port-o-Prensa stižu kamioni puni leševa.

Preživeli su ugroženi, jer su gladni i jer im je hladno, a nedostaje i zdravstvenog osoblja da pomogne povređenima koji lutaju u potrazi za lekarima, hranom i vodom.

Sarkozi i Obama o pomoći Haitiju

Predsednici SAD i Francuske, Barak Obama i Nikola Sarkozi, razgovarali su o stanju na Haitiju posle razornog zemljotresa i saglasili se o neophodnosti koordinacije međunarodne pomoći, saopštila je Bela kuća.

Obama i Sarkozi su razgovarali i o američkoj i francuskoj pomoći Haitiju, navodi se u saopštenju.

"Dva predsednika su se složili da budu u kontaktu i da podstaknu svoje vlade da sarađuju s vlastima Haitija", kaže se u saopštenju.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je o tome razgovarala telefonom sa svojim francuskim kolegom Bernarom Kušnerom.

Sarkozi je prethodno pozvao SAD, Brazil i Kanadu da zajedno s Francuskom organizuju međunarodnu konferenciju o obnovi i razvoju Haitija, razorenog zemljotresom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: