Tadić: Na inauguraciju bez Sejdijua

Boris Tadić kaže da neće prisustvovati inauguraciji hrvatskog predsednika Ive Josipovića ako toj svečanosti bude prisustvovao predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

17:29

Default images

Tadić je izjavio da bi njegovo prisustvo inauguraciji zajedno sa Sejdijuom značilo da Srbija na indirektan način priznaje nezavisnost Kosova. Srbija je, kako je podsetio, spremna da učestvuje na regionalnim skupovima na kojima Kosovo nastupa kao UNMIK-Kosovo ili Kosovo-UNMIK.

"Ovde se, međutim, radi o jednoj političkoj manifestaciji - inauguraciji hrvatskog predsednika i spreman sam da odem pod uslovom da se ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", poručio je Tadić.

Predsednik Tadić je konstatovao da je u poslednjih mesec ili dva primetno urušavanje i snižavanje odnosa Srbije i Hrvatske, kako zbog "provokativnih političkih istupa" odlazećeg predsednika Stjepana Mesića, tako i zbog nastupa hrvatskih predstavnika u Međunarodnom sudu pravde, gde je, kako je naveo, postojalo lažno svedočenje da su i pokrajine imale pravo otcepljenja u bivšoj Jugoslaviji.

"Verujem da Srbija i Hrvatska mogu da poprave svoje odnose, ali to opredeljenje treba pokazati ne samo na rečima, već i u praksi", objasnio je Tadić.

U Prištini nisu hteli da komentarišu izjavu predsednika Srbije jer, kako kažu, još nisu ni dobili poziv iz Hrvatske za inauguraciju Ive Josipovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: