Japan: Humanitarna pomoć Haitiju

Japan je najavio da će zemljotresom razorenom Haitiju uputiti novčanu pomoć do pet miliona dolara i humanitarnu pomoć vrednu više od 329.000 dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

13:39

Default images

Vlada u Tokiju je već poslala na Haiti ekipu da prouči situaciju na terenu i razmotri potrebe za slanjem medicinske pomoći, izjavio je na konferenciji za novinare portparol vlade Hirofumi Hirano.

"Preduzećemo sve što je u našoj moći da pomognemo u spasavanju života ljudi na Haitiju, u saradnji s drugim zemljama", rekao je Hirano.

Haiti će, prema njegovim rečima, dobiti pet miliona dolara u okviru pomoći koju prikupljaju međunarodne organizacije poput UNICEF-a i Svetskog programa UN za hranu, prenela je japanska agencija Kjodo. Japanski premijer Jukio Hatojama uputio je sinoć saučešće žrtvama.

Ambasador Haitija u Tokiju Žan-Klod Bordes izjavio je da je toj karipskoj državi hitno potrebna pomoć, uključujući lekove, medicinske i spasilačke ekipe, hranu i, posebno, pitku vodu.

"Sve je razoreno. Kao da je bačena bomba. Neki prijatelji su mi rekli: 'Više nemaš zemlju'", rekao je Bordes na konferenciji za štampu.

Prema njegovim rečima, na Haitiju nema struje, prekinute su telefonske veze, a razmere razaranja još nisu konačno procenjene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: