Vakcinisano oko 125 000 ljudi

U Srbiji je do sada protiv virusa novog gripa vakcinisano 124.732 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut".

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

13:04

Default images

Najveći udeo među vakcinisanim, 64,1 odsto, čine osobe sa hroničnim oboljenjima. Prema podacima Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, zaključno sa 13. januarom ove godine, labaratorijski je potvrđeno 680 slučajeva obolevanja i registrovan 71 smrtni ishod od novog gripa.

U saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” navodi se da su faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Na bolničkom lečenju nalazi se 338 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 14 na respiratoru. Pad broja slučajeva oboljenja sličnih gripu u populaciji beleži se u prvoj izveštajnoj nedelji ove godine.

Kao i prethodne nedelje, najveći pad obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi 5–14 godina, a najveća učestalost obolevanja u uzrasnoj grupi 0–4 godine.

Od početka kampanje vanredne imunizacije, koja se sprovodi od 17. decembra prošle godine, na 1127 vakcinalnih punktova distribuirano je 259.780 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Učešće zdravih osoba među vakcinisanim iznosi 26,8 odsto, a zdravstvenih radnika 4,7 odsto.

Ostale kategorije (lica zaposlena u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice) čine 4,4 odsto vakcinisanih.

Institut za javno zdravlje Srbije ukazuje da se vakcinacija preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnicama u drugom i trećem trimestru trudnoće, zdravstvenim radnicima, licima zaposlenim i smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, licima zaposlenim u javnim službama, zdravoj deci i odraslima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: