Obustavljen uvoz vakcina

Vlada Srbije donela je odluku da do daljeg obustavi uvoz vakcine protiv novog gripa.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

23:01

Default images

Vlada Srbije donela je odluku da se obustavi uvoz vakcina protiv novog gripa, a 20. februara će, na osnovu epidemioloških analiza, biti odlučeno da li će ugovor s “Novartisom” biti prekinut ili će biti nastavljen uvoz, saznaje "Blic".

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da se vakcinacija građana nastavlja.

"Imamo 850.000 doza i ne moramo ostatak vakcina da uvozimo. Ne odustajemo od vakcinacije, ali do 20. februara na osnovu epidemioloških analiza predložićemo Vladi Srbije odgovarajuće mere u vezi sa snabdevanjem", objašnjava Milosavljević.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović izjavila je da je Vlada Srbije zaključkom obavezala RZZO da obustavi dalje narudžbine pandemijske vakcine.

Vukajlovićeva je naglasila da je Fond dužan da postupa u najboljem interesu Republike Srbije i ponovila da država neće snositi nikakve finansijske posledice.

"U momentu zaključivanja ugovora nije bilo preciznih garancija da će vakcina stići u određenom roku. Rokovi ponuđeni za isporuku pravdani su time da proizvođač nema vakcine 'na lageru' i da tek treba da ih proizvede. Sada, u skladu sa situacijom, nećemo naručivati ono što očigledno neće biti utrošeno", objasnila je direktorka RZZO.

"Jugohemija" navodi i da nijedan ugovor o kupovini vakcina, koji je sklopljen između "Novartisa"' i evropskih zemalja, nije menjan u smislu ugovorenih količina vakcine.

Radna grupa bi trebalo da odredi načine vakcinacije đaka u školama. Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić kaže da među decom nema većih izostajanja iz obdaništa i škola.

"Prema podacima predškolskih ustanova, prosečna prisutnost je 63 odsto, što nije malo u odnosu na doba godine. Od 47.000 dece koja borave u celodnevnom programu, 17.980 ne dolazi. Od toga kod 204 su primećeni simptomi, a samo kod jednog deteta je registrovan H1N1", rekla je Jovčićeva.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će preispitati načine suzbijanja pandemije novog gripa, posle optužbi da je preuveličala opasnost koju donosi virus H1N1 pod pritiskom farmaceutskih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: