Dodik: Narod se pita

Premijer RS Milorad Dodik kaže da će RS u prvoj polovini godine godine održati referendum o podršci Dejtonskom sporazumu.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 09.01.2010.

23:22

Default images

Dodik je u intervjuu "Večernjim novostima“ rekao da se radi na izradi zakona o referendumu kojim će se narod u Republici Srpskoj pitati "da li podržava Dejtonski sporazum i protivi li se nametanju odluka i zakona visokog predstavnika".

"Ušli smo u fazu izrade potrebnog zakona i već u drugoj polovini januara predložićemo Skupštini zakon o referendumu prilagođen ovom vremenu. RS će u prvoj polovini godine održati referendum", kaže Dodik.

Na pitanje da postoji "opšti utisak da je to samo uvod u plebiscit o ostanku Srpske u sastavu BiH", on je odgovorio da je "sasvim sigurno" da se time obezbeđuju normativni uslovi i svi mehanizmi da "Republika Srpska jednog dana, ako bude potrebno, organizuje i referendum o statusu".

"Ostaje nam samo da se borimo za naša legitimna prava. Referendum o tome da li ovaj narod želi da živi u Bosni ili izvan Bosne, sasvim sigurno će doći na red", kazao je za „Novosti“ premijer Republike Srpske.

Dodik je naveo i da je spreman na "sve avanture" ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokuša da ga smeni.

"Šta ako ja ne prihvatim odluku? I ako je ne prihvate Vlada i Skupština? Šta će da urade? Da dovedu tenkove da mi zabrane da uđem u zgradu Vlade? Pa, ne moram ja ni da uđem u zgradu, mogu da sazovem sednicu u privatnoj kući i da kažem da su oni okupatori. Status je teško pitanje, rešava se sporo. Ali, sa ponosom. Ja sam ponosan na činjenicu da ćemo održati referendum", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: