Kon: Vakcinacija je neophodna

Epidemiolozi i dalje tvrde da je tri miliona vakcinisanih neophodno za izbegavanje pandemije u Srbiji, kaže šef Radne grupe Predrag Kon.

Izvor: B92

Subota, 09.01.2010.

23:11

Default images

"Što se mene tiče kao predsednika Radne grupe nemam nikakve dileme da je za Srbiju neophodno da potroši svih 3 miliona doza vakcina. To je plan koji je napravljen još 2005. godine za pojavu pandemije“, kaže Predrag Kon.

"Radna grupa će se svakako sastati i o tome raspravljati, mi ćemo se uklopiti u ono što bude odlučeno, ali ponovo naglašavam da je za građane Srbije, da bi izbegli bilo kakvu neželjenu situaciju, najbolje da se sada masovno izvrši vakcinacija sa svim količinama koje su u planu predviđene“, objašnjava on.

Povodom istrage koju bi krajem meseca mogao da pokrene Savet Evrope a kojom bi trebalo da bude utvrđena istina o pandemiji virusa novog gripa, Predrag Kon kaže da je istraga dobra ideja.

"Jasno je da je jedna ovakva epidemija sumnjičavosti koja je nastala vrlo važna i vrlo je neophodno da se to raščisti. Dakle s obzirom da se ova pitanja koja su sada pokrenuta u istrazi pominju već mesecima, mislim da je dobro da se to istera do kraja. Čim se ta sumnja otkloni, kada te istrage daju svoje rezultate u nekoj sledećoj situaciji to više neće biti tema“, ističe Kon.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je da će Vlada u narednim nedeljama doneti odluke vezane za preispitivanje potreba za vakcinama protiv novog gripa.

Ministar je rekao da je naložio Institutu "Batut" i posebnoj radnoj grupi da u toku naredne nedelje stručnom analizom obuhvati prvih mesec dana vakcinacije, sa predviđanjem daljeg toka vakcinisanja i sa analizom snabdevenosti vakcinama Srbije.

Podsećamo, parlamentarna skupština Saveta Evrope razmatraće na zasedanju koje počinje 25. januara, zahtev za pokretanje istrage o tome šta stoji iza pandemije novog gripa.

Pokretač te inicijative je predsedavajući Komiteta SE za zdravstvo Volfgang Vodarg koji je izjavio da je u pitanju "najveći medicinski skandal veka". On tvrdi da postoji "zlatni trougao" korupcije između Svetske zdravstvene organizacije, velikih farmaceutskih firmi i agencija za zdravstvo, koje podvrgavaju milione zdravih ljudi beskorisnoj vakcini čije posledice niko ne može da sagleda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: