Počinje upisivanje kaznenih bodova

Od 1. januara počinje upisivanje kaznenih poena u vozačke dozvole prekršilaca novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

20:54

Default images

Vožacima, prema odredbama novog zakona koji je donet u skladu sa evropskom praksom radi smanjenja žrtava na srpskim drumovima i preventivnog delovanja, posle sakupljenih 18 negativnih bodova privremeno će biti oduzimane dozvole.

Za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa, vožacu se u dozvolu upisuje jedan negativan poen.

Dva boda će biti upisana za nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnju pijane ili drogirane osobe na biciklu i motoru.

Za nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece kada mališani ulaze ili izlaze iz vozila, posedovanje i korišćenje antiradar uređaja, vožnju u stanju umerene alkoholisanosti... predviđena su tri poena.

Četiri boda su kazna za neprilagođenu brzinu, nebezbedno preticanje, nepropuštanje dece, slepih, invalida i osoba sa štakama na pešačkom prelazu...

Za upotrebu mobilnog telefona u vožnji, neispravne pneumatike i uređaje za upravljanje, za vlasnike probne vozačke dozvole koji upravlja autom bez prisustva iskusnijeg vozača sa petogodišnjim iskustvom, predviđeno je pet kaznenih poena.

Šest bodova "zaradiće" vozač koji prođe kroz crveno i žuto svetlo, pretiče i obilazi s desne strane, vozi dete mlađe od 12 godina ili pijanu ili drogiranu osobu na prednjem sedištu...

Sedam kaznenih bodova predviđeno je za vožnju brzinom koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, vožnju trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje...

Osam bodova je kazna za vožnju pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred, nezaustavljanje ukoliko se vozilo kreće ispred policijskog vozila koje daje znake upozorenja.

Za vožnja u stanju teške alkoholisanosti, uzimanje alkohola ili psihoaktivnih supstanci za vreme uviđaja predviđeno je deset kaznenih poena, dok je za vožnju u stanju veoma teške alkoholisanosti predviđeno 12 poena.

Vožnja bez dozvole, osim ako je dozvoli istekao rok važenja, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, odbijanje alko-testa i testa na droge, vožnja noću bez svetla ... biće sankcionisani sa 14 kanznenih poena.

Sa 15 bodova biće kažnjena nasilnička vožnja, vožnja u stanju potpune alkoholisanosti. Ukoliko osoba bez vozačke dozvole izazove i saobraćajnu nesreću, biće joj upisano 16 poena, dok će sa 17 bodova biti kažnjen vinovnik saobraćajne nesreće prilikom nasilničke vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: