"Fijat" uplatio ulog

“Fijat“ je uplatio 98 miliona evra i time postao većinski vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2009.

00:22

Default images

Italijanski Fijat je uplatom ukupno 100 miliona evra osnivačkog kapitala za zajedničko preduzeće sa Vladom Srbije ispunio obaveze za preuzimanje “Zastava automobila“. Time je počelo zajedničko ulaganje Srbije i “Fijata“.

Svoj deo osnivačkog uloga, od 98 miliona evra, u novoformirano preduzeće “Fijat automobili Srbija“ italijanska auto kompanija uplatila je sa devet meseci zakašnjenja zbog svetske finansijske krize.

Ovom uplatom “Fijat“ je sebi obezbedio poziciju većinskog vlasnika sa 67 odsto kapitala, dok je preostalih 33 odsto u vlasništvu države Srbije.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da će 98 miliona evra od italijanskog "Fijata" biti odmah investirana u pripremu za proizvodnju novog tipa automobila.

"Ovo je veliki dan za Srbiju. Ta uplata znači da novac neće da stoji već će odmah biti upotrebljen za nabavku opreme, renoviranje i pripremu za proizvodnju novog modela", rekao je Dinkić. Posle više meseci iščekivanja i Kragujevčani su odahnuli, značaj ovog posla za sam grad najbolje vide predstavnici gradske vlasti.

Oni već od početka naredne godine započinju radove koji će direktno uticati na proizvodnju automobila.
Dokumet o uplati sredstava (B92)
I zaposleni u “Zastavi“ znaju da njihova sudbina zavisi od uspešnosti poslovanja novoformirane kompanije “Fijat automobili Srbija“ koja će već od januara početi da preuzima “Zastavine radnike“.

Ranije je najavljeno da će fabrika “Fijat automobili Srbija“ proizvoditi 200 hiljada vozila godišnje.

Sa proizvodnih traka već od 2011. godine trebalo bi da silaze dva nova modela automobila B i C klase, namenjeni američkom i evropskom tržištu.

Očekuje se da će Srbija proizvodnjom ovih automobila zaraditi oko dve milijarde evra.

"Fijat" o testiranju radnika

Preduzeće “Fijat automobili Srbija“ saopštilo je da su informacije o testiranju radnika pogrešno interpretirane.

Dodaje se da je “Fijat“ počeo medicinski pregled zaposlenih kako bi se od 1. februara preuzelo hiljadu radnika zastave za novu fabriku “Fijat automobili Srbija“, što je i ranije najavljeno i dogovoreno sa Vladom Srbije.

“Fijat“ navodi da medicinski test nije garancija za zapošljavanje, već samo jedan od uslova i da je prerano govoriti o konačnom odabiru budućih zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: