Zorić: Dozvoljeno komentarisanje

Stav Tužilaštva je da se član Krivičnog zakonika o nedozvoljenom komentarisanju sudskih postupaka neće odnositi na izveštavanje novinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2009.

17:46

Default images

"Novinari redovnim izveštavanjem ne mogu povrediti rad suda, već mogu doprineti transparentnosti sudskog postupka za koji se tužilaštvo zalaže", rekao je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić agenciji Beta.

On je rekao da je Tužilaštvo analiziralo član 336a koji reguliše pitanje nedozvoljenog javnog komentarisanja postupaka i da je zaključeno da po tom članu treba da odgovaraju samo ona lica koja "imaju nameru da povrede nezavisnost suda i omalovaže rad sudstva".

Zorić je dodao da je potrebno odvojiti redovno izveštavanje od malicioznog pisanja novinara čiji je cilj urušavanje sudskog postupka, devalviranje rada suda ili učesnika sudskog postupka.

Govoreći o takvim slučajevima, on je podsetio na, kako se izrazio, "medijski linč" na početku suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića ili na slučaj sudije kojem je prećeno sa fudbalskih tribina zbog suđenja navijačima.

"Takvi slučajevi biće predmet rada tužilaštva, a ne novinari koji rade časno i savesno svoj posao u interesu javnosti. Sam interes javnosti je jedno od osnovnih načela demokratskog društva, za koje se tužilaštvo zalaže", rekao je Zorić agenciji Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: