Vujošević optužuje B92 za hajku

Trener košarkaša Partizana Vujošević optužio B92 za hajku protiv navijača. Zamenom teza Vujošević štiti huligane, ocenjuje kriminolog Radovanović.

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2009.

16:48

Default images

Trener Partizana Duško Vujošević, posle svih informacija koje su poslednjih nedelja objavljene o kriminalnim delima pojedinaca iz navijačkih grupa, izjavio je da se vodi hajka na navijače i sport. Povodom pretnji i uvreda autorki “Insajdera” Brankici Stanković, Vujošević tvrdi da je uvek bio protiv vređanja bilo koga.

On navodi da je i sam bio hiljadu puta vređan, ali da zato što se bavi javnim poslom, mora da istrpi određene stvari.

Kriminolog Dobrijvoje Radovanović ocenio je da Vujošević menja teze i tako štiti huligane.

Iako je u emisiji “Insajder” jasno odvojeno koji pojedinci su osumnjičeni za krivična dela, Duško Vujošević je posle sinoćne utakmice između Partizana i FMP-a, na konferenciji za novinare optužio Televiziju B92 da vodi hajku protiv sporta i navijača.

“Kada su se zamenile neke teze i kad se vodi hajka protiv sporta, gde svakom ko je navijač treba da se stavi neki negativan predznak. Ako hoćete sport da uništite, treba da uništite navijače i sponzore. Nije u redu pozivati da se sportu oduzmu sponzori. Sponzori su već oduzeti”, smatra Vujošević.

“Pozivati da treba da se isprazne hale, da treba da se ukinu sponzorstva i zaklanjati se iza stranih ambasadora. Verovatno treba ta sredsva da se daju nekim novinarskim kućama, možda je to motiv ove celokupne situacije”, ocenjuje trener Partizana.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ovakvu Vujoševićevu izjavu smatra tipičnom zamenom teza i odbranom od odgovornosti.

“To je jedan tipičan klupski način odbrane ili odricanje od sopstvene odgovornosti. Ja sam uveren da su klubovi krivi, dobrim delom formirali te grupe huligana i njihove vođe i da klubovi moraju da snose glavnu odgovornost i da se svojim načinima bore protiv toga”, smatra on.

“Ali pošto se njima to ne radi, jer njima odgovara ovakva situacija, onda se oni brane na način evo ovako kao Vujošević, to je tipičan način odbrane od odgovornosti”, ocenjuje Radovanović.

Emisija “Insajder” bavila se pre svega pojedincima iz navijačkih grupa Zvezde, Partizana i Rada, koji imaju preko 100 krivičnih prijava za teška krivična dela kao što su iznuda, otmica, krađa, nanošenje teških telesnih povreda, pokušaj ubistva ali i ubistvo.

Zbog svega što je objavljeno usledile su prvo uvredljive poruke koje su sa tribina skandirali navijači Partizana iz grupe “Alkatraz”, a na kraju se sve zavrsilo otvorenom pretnjom smrću u kojoj je ponovo sa tribina autorki Insajdera poručeno: “Otrovna si kao zmija, zavrsićeš k’o Ćuruvija”.

Uz takvo skandiranje, navijači su bacali po tribini lutku koja je, sudeći po skandiranju, predstavljala Brankicu Stanković. Tu lutku su šutirali i udarali u glavu.

Posle svega toga, neki od sponzora klubova Zvezde i Partizana saopštili su da će razmotriti da li će i dalje sponzorisati klubove čiji navijači pozivaju na ubistvo, ukoliko se uprave klubova ne ograde od takvih navijača i ukoliko ne osude njihovo ponašanje.

Preteće poruke već četiri nedelje upućuju se autorima “Insajdera”, ali i TV B92. Jedna od poslednjih je i umrlica sa likom Brankice Stanković koja je objavljena na društvenoj mreži Fejsbuk.

B92 nastaviće da se bavi temom huliganstva i ekstremista.

B92: Drska zamena teza

A reagujući na izjavu Duška Vujoševića, B92 ukazuje da trener košarkaša Partizana za svoje igrače, koji su se pridružili navijačima u vređanju naše novinarke, opravdanje izgleda nalazi u tome što su primili samo jednu platu za celu sezonu.

B92 je podsetio Vujoševića da on svoj, kako navodi, principijelni stav protiv vređanja, nije dokazao delom i pita ga da li su i pretnje smrću nešto što naši naši novinari takođe moraju da istrpe, budući da se bave javnim poslom.

U saopštenju stoji da za Vujoševića postoji samo strah od toga da će sponzori otići.

"Ako sponzori zaista i odu, uvereni smo da će otići, ne zbog nas, već zbog onih koji za incidente uvek nalaze opravdanja i stvari ne nazivaju pravim imenima, i zato što ne žele da se njihove kompanije dovode u vezu s pretnjama smrću. Otići će i zato što nisu principijelni samo na rečima, već i na delu. Od svih zamena teza koje su se mogle čuti ovih dana, ova Vujoševićeva je verovatno najdrskija", zaključuje se u saopštenju B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: