Kina: Najbrži voz na svetu

Kina je juče zvanično pustila u saobraćaj železničku prugu Guangdžou-Vuhan, na kojoj saobraćaju superbrzi vozovi prosečne brzine od oko 350 kilometara na sat.

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2009.

14:33

Default images

Najveća izmerena brzina koju ovaj voz može dostići iznosi 394,2 kilometra na sat i to je najbrži voz na svetu, izjavili su predstavnici ureda za saobraćaj pri kineskom ministarstvu za železnice. Ta železnička trasa između metropola dve kineske provincije, duga je 1 069 kilometara, a superbrzi vozovi je pređu za samo tri sata.

Do sada je to putovanje običnom železnicom trajalo deset sati.

Superbrzi vozovi, koji saobraćaju u Japanu, navele su agencije, imaju prosečnu brzinu od 243 kilometra na sat, u Nemačkoj 232 kilometra, a u Francuskoj 277 kilometara na sat.

Novim superbrzim vozom se ovog meseca pohvalila i Rusija kada je na trasi između Moskve i Sanktpeterburga počeo da saobraća luksuzni ekspres Sapsan, brzinom od "samo" 250 kilometara na sat.

Izgradnja ove superbrze pruge u Kini ostvarena je uz pomoć inostrane tehnologije i trajala je od 2005. godine.

To predstavlja samo jednu liniju u planiranoj novoj željezničkoj mreži najmnogoljudnije zemlje na svetu u okviru koje će u budućnosti superbrzim vozovima biti spojen i Guangdžou na jugu države, sa glavnim gradom Pekingom, objavili su kineski mediji.

U Kini se do 2012. godine planira izgradnja čak 42 brze železničke linije, a čitava investicija bi, kako je već ranije najavljeno, trebalo da košta oko 300 milijardi dolara.

Peking realizuje ambiciozni program razvoja železničkog saobraćaja sa ciljem da proširi sadašnju mrežu železnica u dužini od 86 000 kilometara na 120 000 kilometara, od kojih će 12 000 kilometara biti superbrze pruge.

Već sada je kineska želežnička mreža druga najduža na svetu, posle SAD. Kina planira da ovaj veliki posao realizuje u saradnji sa kompanijama "Simens", "Alstom" i "Bombardije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: