Kacin: Politička hrabrost Srbije

Jelko Kacin ocenjuje da je podnošenje kandidature Srbije za članstvo u EU velika politička hrabrost i usmerenost u budućnost.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

18:15

Default images

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Jelko Kacin dodaje i da je odlučnost Srbije da, još ove godine, preda molbu za članstvo u EU i njena jasna međunarodna obaveza da brže i odlučnije sprovodi političke i nužne privredne reforme, koje su preduslov za kandidaturu i članstvo u EU.

"Molba za status kandidata je samo korak na dugom putu pribižavanja, koji zahteva mnogo narednih, odlučnih, odgovornih, zahtevnih i hrabrih koraka. Radi se o načelnoj, istorijskoj odluci za celo društvo i najširu javnost na dugom putu do pune integracije", saopštio je Jelko Kacin i dodao da, kao poslanik Evropskog parlamenta, ističe značajnu ulogu zakonodavne grane vlasti koja, u ovom procesu, ne sme da ostane samo posmatrač.

"Narodna skupština Srbije mora da postane neizbežan, u potpunosti uključen i jako aktivan činilac - generator političkog napretka i promoter demokratičnosti svih postupaka u procesu odlučivanja o EU", piše u izjavi Jelka Kacina, uz to da po njegovom mišljenju široka javna rasprava o članstvu u EU, u Srbiji, mora da uključi ne samo parlamentarne stranke, već i brojne nevladine organizacije, medije, intelektualce, najkritičkiju javnost.

"Vladina većina nije dovoljna na putu u EU, potreban je mnogo širi politički konsenzus", smatra Kacin i dodaje da je taj konsenzus potrebno razvijati i jačati međusobnim poštovanjem, poverenjem i strateškim partnerstvom u usvajanju presudnih istorijskih odluka za budućnost Srbije u Evropi i EU.

Kacin saopštava i da ako Srbija želi da napreduje ka članstvu u EU brže, onda mora da ubuduće raspravu i proces odlučivanja o tome raširi preko granica koalicije i parlamentarne većine, jer približavanje i naročito pregovarački proces zahtevaju puno suočavanje sa svim izazovima budućnosti i ne omogućavaju da se takozvane tabu teme odgurnu iz tog procesa.

"Predavanje molbe vidim kao obavezu, potvrdu i odlučnost Srbije da, u budućim sedmicama i mesecima, državama članicama EU i institucijama njihovih javnosti i institucijama EU, Srbija činjenjima dokaže sposobnost pune saradnje i uspešnog okončanja saradnje sa sudom u Hagu", izjavljuje Kacin i dodaje da se nada da će uskoro biti ispunjeni uslovi za odmrzavanje i početak procesa ratifikacije SSP-a.

Kacin dodaje i da Srbija sada mora da ojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, da uspešno reformiše pravosuđe, ojača vladavinu prava i podstakne medijske slobode. Istovremeno, smatra Kacin, Srbija bi razvijanjem punih i dobrosusedskih odnosa mogla da ojača i međusobno poverenje i podstakne svestranu saradnju u regiji.

"Tim koracima bi Srbija, konačno, postala motor približavanja zapadnog Balkana ka i u EU", zaključuje Kacin.

Slovenija pozdravila kandidaturu

Podnošenje kandidature Srbije za članstvo u EU Slovenija ocenjuje kao važan korak i založiće se da se što pre pripremi mišljenje o spremnosti Srbije da se priključi EU.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je današnje predavanje molbe Srbije za članstvo u EU već treći veliki korak Srbije u kontekstu njenog približavanja EU, nakon što je usvojena odluka o primeni Privremenog trgovinskog sporazuma i nakon što su za državljane Srbije, nedavno, ukinute vize za ulazak u šengensku zonu EU.

Zbog toga Slovenija veruje da će Srbija, u najkraćem mogućem vremenu, ispuniti i uslove potrebne za početak primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Slovenija će se zato zalagati za što brže postizanje saglasnosti država članica EU, potrebnog za poziv Evropskoj komisiji da počne da priprema mišljenja o spremnosti Srbije za članstvo u EU", saopštilo je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da će Slovenija, u potpunosti, nastaviti da podržava širenje EU na zapadni Balkan, jer želi da se tako ostvari zajednički cilj, u skladu sa evropskom perspektivom regiona, da se EU pridruže sve države zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: