Usaglašen sporazum o klimi?

Svetski lideri i noćas u Kopenhagenu zbog zastoja u pregovorima. Nacrt sporazuma bez obavezujućih ciljeva i bez rokova za izvršenje.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

19:13

Default images

UN su tražile od svetskih lidera da ovu noć ostanu u Kopenhagenu zato što je na klimatskom samitu došlo do zastoja u pregovorima. Poslednjeg dana Samita usaglašen je nacrt klimatskog sporazuma koji, kako prenose svetski mediji, ne sadrži jasno određene i obavezujuće ciljeve smanjenja emisije štetnih gasova za pojedinačne države, niti postavlja tačan datum kada će ugovor biti završen.

Dramatičan završetak klimatskog samita u Kopenhagenu - u situaciji koju su delegati većine zemalja nazvali zbunjujućom, i ocena da je skup u krizi, usaglašen je završni dokument.

Ipak tu nije bio kraj mukotrpnih pregovorima. Američki predsednik Barak Obama upozorio je da vreme za usvajanje konačnog klimatskog dogovora ističe

"Naučne procene kada je reč o klimatskim promenama ne mogu se dovoditi u pitanje, na ovom samitu jedino što nije izvesno jeste da li smo sposobni da uradimo nešto svi zajedno", poručio je Obama.

Na Obamine reči da su učesnici samita u Kopenhagen došli da rade, a ne da pričaju, predsednik Bolivije podsetio je da razvijeni pre svega moraju da ispune obaveze iz Kjoto protokola.

O potrebi saradnje i međusobnog poverenja govorio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Potrebna nam je kompletniji i efikasniji mehanizam, kako bismo došli do dokumenta koji će biti obavezujući za sve zemlje. Naravno, sporazum se mora zasnivati na principima pravde i odgovornosti", kazao je on.

U međuvremenu, mediji su preneli da su bilaterlani razgovori predsednika Sjedinjenih Država i premijera Kine, dve zemlje od čijih odluka u velikoj meri zavisi uspeh konferencije o klimatskim promenam, bili uspešni.

Ipak, ni Peking, ni Vašington, nisu bitno promenili prvobitne ponude za smanjenje emisije štetnih gasova.

Među 110 državnika koji prisustvuju Završnom zasedanju je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Evropska unija obavezala se da će do 2020 godine smanjiti zagađenje za 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: