EU: Hrvatskoj još dva poglavlja

Zemlje članice Evropske unije dale su saglasnost za zatvaranje dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

21:43

Default images

Poglavlja koja se odnose na Slobodu pružanja usluga i Socijalnu politiku i zapošljavanje biće formalno zatvorena na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju koja će se održati u ponedeljak u Briselu na ministarskom nivou, prenosi Hina i dodaje da će tada Hrvatska imati više od polovine zatvorenih pregovaračkih poglavlja.

Odbor stalnih predstavnika EU-a koji čine ambasadori zemalja članica, dali su u četvrtak zeleno svetlo za zatvaranje dva dodatna poglavlja.

Hrvatska bi pristupne pregovore s Evropskom unijom trebalo da završi u prvoj polovini sledeće godine. Preostalo je još da se zatvori 16 poglavlja, od kojih pet još nisu ni otvorena.

Za sledeću godinu preostalo je otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i osnovna prava, čije je otvaranje vezano uz saradnju s Haškim sudom, odnosno dostavu artiljerijskih dnevnika.

Osim toga, Hrvatska već duže vreme ima tri tehnički spremna poglavlja za otvaranje - Spoljna, bezbednosna i obrambena politika,Životna sredina i Ribarstvo, koja još nisu otvorena jer nedostaje saglasnost Slovenije.

Slovenački predstavnici na pitanje o čemu je reč odgovaraju da se na tim poglavljima radi i da bi mogla biti spremna početkom 2010. godine.

Agencija Frans pres prenosi reči jednog evropskog diplomate da Slovenija i dalje "izražava rezerve oko otvaranja pregovora o novim poglavljima" koja se odnose na životnu sredinu, ribarstvo, spoljnu politiku, bezbednost i odbranu, prenosi Frans pres.

Taj diplomata je rekao da su razlozi za ovo nepoznati.

Članica EU od 2004, Slovenija je u oktobru prihvatila da ukine veto na nastavak pristupnih pregovora Hrvatske sa EU posle deset meseci blokade oko graničnog spora sa Hrvatskom.

Početkoom novembra dve zemlje su potpisale sporazum po kome se njihov spor upućuje na međunarodnu arbitražu.

Zagreb bi mogao da zaključi svoje pristupne pregovore tokom 2010. godine čime bi se omogućilo hrvatsko pristupanje Uniji 2011, navodi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: