Navijači "Alkatraza" prete smrću

Vođe navijačke grupe Alkatraz na utakmici Partizan-Šahtjor pozvale su na ubistvo novinarke i autorke "Insajdera" B92, Brankice Stanković.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.12.2009.

15:39

Default images

Državni vrh još nije reagovao na pretnje vođa navijačke grupe Alkatraz koje su na sinoćnoj utakmici Partizan - Šahtjor pozvale su na ubistvo novinarke i autorke insajdera b92, Brankice Stanković. Takođe nije se oglasio ni fudbalski klub Partizan. B92 i NUNS pozvali su klubove da se ograde od ekstremnih navijača i državu da reaguje.

Navijači fudbalskog kluba "Partizan" tokom sinoćnje utakmice ponovo su vređali novinarku B92 Brankicu Stanković i uputili joj pretnje smrću.

Sa grupom svojih navijača koju su se nalazili na tribinama skandirali su citiram: “Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija”.

Sve to je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Brankicu Stanković.

Među vođama navijačke grupe Alkatraz, koji su bili u loži, nalazio se Nikola Dedović Džoni.

Miloš Radisavljević Kimi, takođe jedan od vođa, bio je na tribini.

Na kraju je probušio plastičnu lutku uz gromoglasno skandiranje navijača. Podsećamo da se podgrupom Alkatraz i krivičnim delima za koja su osumnjičeni pripadnici ove navijačke grupe u prethodne dve emisije “Insajder “upravo i bavio. Zbog ovog snimka, iz republičkog tužilaštva najavljuju mogućnost podizanja krivičnih prijava.

Podsetimo, ovo nisu prve pretnje koje su upućene autorki insajdera Brankici Stanković. Odmah nakon emitovannja prve emisije usledile su pretnje na Internetu, ali i skandiranje na stadionu, među kojima i na košarkaškoj utakmici Partizana i Efesa, gde su se skandiranju pridružili i igrači.

Uprkos pretnjama, B92 će nastaviti da se bavi temom huligana.

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić kaže da najmanje što država može da uradi u ovom trenutku jeste da zabrani održavanje sprotskih takmićenja uz prisustvo publike.

Popović i Vlahović osudili pretnje

Poslanik DS-a Aleksandar Vlahović koji je bio predsednik skupštine Sportskog društva Crvena zvezda, i Nenad Popović, funkcioner DSS-a i nekadašnji predsednik fudbalskog kluba "Partizan", osudili su najnovije pretnje i pozive na ubistvo novinarke i autorke Insajdera B92, Brankice Stanković koje su joj uputile vođe navijačke grupe "Alkatraz".

“Bilo koji predsednik bilo kog kluba nema neku veliku mogućnost. Mi smo čak imali i veliki konflikt i pokušali smo da navijače vratimo u neke institucionalne okvire ali to je pitanje za državne organe, ovde je potrebna reakcija državnih organa. To što se dešava vašoj koleginici je skandalozno i za svaku osudu i lično ja i moja stranka osuđujemo najdublje sve te pokušaje vređanja i svega toga”, kaže Nenad Popović.

“Ja sa potpuno slažem sa ovim što je gospodin Popović rekao i to jeste državno pitanje i ja sam siguran da će sve ove najave koje dolaze od državnog vrha i od predsednika Tadića i od ministra policije imati iza toga i svoju akciju i da će ta najezda huliganstva biti sprečena ne samo u sportu nego i inače. Ja očekujem da će se sa reči preći na delo”, ističe Vlahović.

Bujošević i Simonović: I dalje bez reakcija države

I urednici vodećih dnevnih listova u Srbiji šokirani su činjenicom da se ovakve scene na stadionioma ponavljaju, a da reakcije i kluba i države izostaju.

"Ja sam, kada su se prve te pretnje pojavile, rekao da je to krajnje ozbiljno, a sada mislim da je još ozbiljnije iz jednostavnog razloga što uprava Partizana ne reaguje na to. što čelnici Partizana podržavaju te divljake, huligane, te ljude koji prete drugima smrću. Dakle, uprava Partizana je na njihovoj strani i štiti ih i zato je to sada još ozbiljnije i opasnije", rekao je Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista "Politika".

"To što su skandirali na stadionu je više nego skandalozno i sramota za klub, za državu, da je moguće da se tako nešto ponavlja iz utakmice u utakmicu. Zabrinjavajuć je izostanak reakcije kako uprave kluba tako i sportskih radnika, a posebno državnih organa nadležnih, da te huligane jednom za svagda privedu pravdi. Problem sa državom je zato što su i političari upleteni u sportske klubove i samo vode računa o svojim rejtinzima a zapravo usporavaju svaku borbu protiv zih huligana", smatra Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik lista " Blic".

NUNS traži reakciju uprave "Partizana"

NUNS je od uprave "Partizana" zatražio i da neodložno, u okviru svojih ovlašćenja, moći i zakona, preduzme sve da zaštite Brankicu Stanković i tim "Insajdera", koji su već posle prikazivanja prve epizode serijala "(Ne)moć države" o vođama ekstremnih navijača bili izloženi ozbiljnim pretnjama i napadima.

Navijači "Partizana" su pre početka i tokom utakmice Lige Evrope vređali Stankovićevu.

Ta "neuvijena pretnja smrću, praćena je vulgarnim poigravanjem golom lutkom, pornografskim rekvizitom, koju su predstavljali kao novinarku B92, što se može shvatiti kao otvorena pretnja silovanjem Stankovićevoj", ocenio je NUNS.

Novinarsko udruženje ističe da u tom svetlu posebna odgovornost leži na upravi "Partizana", a prevashodno na političarima i državnim fukcionerima koji su u toj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: