Simatović na privremenoj slobodi

Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je zahtev optuženika Franka Simatovića da bude privremeno pušten na slobodu, tokom zimske pauze u radu Tribunala.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.12.2009.

19:51

Default images

Pauza u radu suda traje od 16. decembra do 15. januara. Prilikom donošenja odluke, Veće je uzelo u obzir navode Simatovićevih branilaca da je poslednje ovogodišnje zasedanje Pretresnog veća u slučaju protiv bivšeg šefa državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića zakazano za 15. decembar i da će postupak biti nastavljen 18. januara.

Odbrana je, u podnesku, navela da se Simatović dobrovoljno predao Tribunalu, da je prilikom svakog dosadašnjeg privremenog boravka na slobodi u potpunosti poštovao sve naloge suda i da Vlada Srbije jamči da će se optuženi vratiti u Hag.

Advokati su, takođe, primetili da bi Stanišićev boravak u Beogradu olakšao pripreme odbrane, koja još nema kancelariju u Hagu.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana dela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Uhapšeni su 13. marta 2003. godine. Stanišić je izručen Hagu u junu, a Simatović u maju.

Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali, zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odlagano je više puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: