Jat: Loukosteri nas neće ugroziti

Direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović kaže da prisustvo loukost kompanija neće ugroziti rad jer se u ovoj godini očekuje više od milion putnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

09:13

Default images

"Jat ervejz" će ovu godinu završiti sa gubitkom od oko 15 miliona evra, što je niže od prvobitno prognoziranih 20 do 25 miliona evra. Dolazak loukost kompanija u Srbiju ne bi trebalo da ugrozi poslovanje domaćeg avio-prevoznika.

"Loukosteri nisu tako veliki, neće nas ugroziti, a na ovu konkurenciju smo navikli i sa njima se uspešno borimo, a ulaskom u alijanse avio-prevozilaca mi želimo da te odnose prebacimo na partnerski odnos", kaže Radovanović.

Ukoliko se ostvare planirani rezultati od promotivnih letova u evropske gradove, "Jat ervejz" bi do kraja godine trebalo da preveze milion i sto hiljada putnika. Cilj za narednu godinu, međutim, izgleda teško ostvariv.

"Planovi za narednu godinu od 1,5 miliona putnika u ovom trenutku izgleda da će biti teško ostvarivi. Jedan od razloga je što zahvaljujući položaju 'Jat ervejza', koji je istovremeno i na tržištu, a istovremeno mora da vodi konzervativnu poslovnu politiku i sa ovim postupcima oko javnih nabavki, mi ne možemo kao neka druga javna preduzeća da tražimo od države da nam se podignu cene i onda na taj način da pokrivamo gubitke", objašnjava on.

Radovanović je najavio da će u narednoj godini "Jat ervejz" uvesti sopstveno linijsko održavanje aviona, čime će u 2010. godini biti ostvarena ušteda od tri miliona evra. To podrazumeva zapošljavanje novih ljudi, ali će broj zaposlenih u "Jat ervejzu" i dalje ostati na 1.200, koliko ih ima sada, posle programa rešavanja viška zaposlenih.

Mađarska avio-kompanija "Malev" od danas ponovo otvara liniju Budimpešta-Beograd. Avioni iz Budimpešte će svakodnevno sletati na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu u 14:10, a za Budimpeštu će ići svakog dana od 14:45.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: