Fejt:Privatizacija Ineks ski centra

Specijalni predstavnik Evroske unije na Kosovu Piter Fejt najavio je u Štrpcu privatizaciju hotelsko-turitsičkog preduzeća "Ineks ski centar Brezovica".

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2009.

01:32

Default images

Žitelji Štrpca, mahom Srbi, protive se privatizaciji po sistemu kosovskih institucija. Kosovska agencija za privatizaciju je dva puta dosad odlagala prodaju hotela. Fejt je kazao da će privatizacija biti obavljena uz dogovor kako EU, Beograda i Prištine, kako bi najviše koristi imali mladi, koji čekaju na posao, ali nije precizirao kada će to biti obavljeno.

Predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt boravio je u Štrpcu kako bi, kako je kazao, ubedio Srbe da u što većem broju izađu na izbore 13. decembra, u drugom krugu glasanja za predsednika opštine.

Međutim, više od izbora, žitelje Štrpca i novinare je zanimalo da li će hotelski kompleks "Ineks ski centar Brezovica" biti privatizovan.

"Vidimo svetlu budućnost za Štrpce. Privatizacija smeštaja Ineksa će biti urađena uz konsultacijue sa lokalnim stanovništvom. Privatizacijom turističkog kompleksa biće omogućeno otvaranje novih radnih mesta što je važno za zapošljavanje, naročito mladih“, rekao je Fejt.

Srbi u Štrpcu se ne slažu sa privatizacijom po ubrzanom sistemu, kako su to do sada činile kosovske institucije, ističući da je ski centar vlasništvo beogradske firme "Ineks".

"Privatizacija će biti uređena na trasnparentan način. Privatizacija ski centra će biti obavljenja u saradnji sa EU, Beogradom i Prištinom, jer za Uniju regionalna saradnja je važan uslov“, poručio je Fejt.

Kosovska agencija za privatizaciju je do sada najavljivala pa odlagala privatizaciju. Na poslednjem tenderu za privatizaciju oglasila je na prodaju manje atraktivne objekte od samih hotela.

"Ineks ski centar Brezovica" pored tri hotela za smeštaj nekoliko hiljada turista ima i devet žičara, sa stazama do 2.500 metara nadmorske visine. Nakon rata, objekti na Brezovici deluju uglavnom pusto.

Kako bi sprečila privatizaciju, Srbija je osnovala društvo sa ograničenom odgovornošću Ski centar "Brezovica", zajedničko preduzeće "Skijališta Srbije" i holding kompanije "Fond Ineks- intereksport" u restrukturiranju.

Ugovor o osnivanju tog preduzeća potpisan je pre godinu i po dana.

Predviđeno je da u naredne tri godine u Brezovicu bude investirano, prema planu dugoročnog ulaganja, oko 40 miliona evra, radi obnavljanja hotela, žičara i infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: