"Podgorica da sačeka odluku suda"

Srbija od Crne Gore traži da odloži uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kosovom do odluke Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 06.12.2009.

11:44

Default images

Kako saznaje agnencija Tanjug u Podgorici, u ime Srbije to je zatražio ambasador Zoran Lutovac. Lutovac je prošle sedmice zatražio prijem u Ministarstvu inostranih poslova i zatražio da se Vlada Crne Gore uzdrži od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom do okončanja sudskog procesa u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Srpski ambasador je sagovornicima rekao da bi Srbija izuzetno cenila kada bi Crna Gora sačekala da Međunarodi sud donese mišljenje o proglašenju kosovske nezavisnosti i tek onda odlučila o otvaranu ambasade u Prištini.

Lutovac je dobio odgovor crngorskog MIP-a da uspostavjanje diplomatskih odnosa sa Kosovom dosad nije obavljeno "samo zbog tehničkih razloga", odnosno zato što Priština nije bila spremna za to.

Njemu je, takođe, rečeno da najava uspostavljanja diplomatskih odnosa ne znači i razmenu ambasadora.

Crnogorski premijer Milo Đukanović i njegov potpredsednik Svetozar Marović potrvrdili su da bi Crna Gora preispitala odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ukoliko bi Međunarodni sud pravde ocenio da je ta odluka nelegalna. Đukanović i Marović su, međutim, rekli da sumnjaju da će se to desiti.

Na nedavnoj tribini o odnosima Srbije i Crne Gore, Lutovac je rekao da su neke zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova najavile da će preispitati tu odluku ukoliko bi Međunarodni sud odlučio da je Priština tu odluku donela nelegalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: