Dodeljene Virtus nagrade

Kompanija B92 dobitnik je ovogodišnje nagrade Virtus za nacionalni doprinos razvoju korporativne filantropije.

Izvor: B92

Subota, 05.12.2009.

14:36

Default images

Ovo je najveća nagrada koja se u Srbiji dodeljuje za posvećenost društveno odgovornom poslovanju. Ovo je drugi put da B92 osvaja nagradu u najznačajnijoj kategoriji. Nagrada koju dodeljuje nevladina organizacija Balkanski fond za lokalne inicijative uručena je predsedniku UO Fonda B92 Veranu Matiću na svečanoj ceremoniji u Domu Narodne skupštine Srbije.

Žiri koji je odlučivao o dodeli nagrada ističe da se ovogodišnje kampanje B92, među kojima su “Hrana za sve”, namenjena borbi protiv siromaštva i gladi i kampanja protiv raka dojke, sprovode sistemski i nailaze na masovan odziv.

Pored ovih, nastavljene su i akcije započete prethodnih godina - otvorena je nova sigurna kuća u Zrenjaninu, prikupljana je pomoć za “Doktore klovnove”, Sigurnu kuću u Beogradu kao i Svratište za decu sa ulice, a u nekoliko navrata organizovane su i akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Sve ovo, ali i medijska pomoć pružena pojedinim nacionalnim kampanjama bili su razlog da B92 dobije glavnu Virtus nagradu.

“Mislim da je konkurencija bila veoma jaka. Imamo banke u Srbiji, velike kompanije koje shvataju da se jedno široko polje društvene odgovornosti otvara pred njima. Ipak je na kraju prevagnula jedna širina i dubina zahvata koju je B92 imao u radu sa državnim institucijama, pojedincima, grupama, stručnjacima”, rekao je predsednik žirija Ivan Vejvoda. Zahvaljujući na nagradi, predsednik UO Fonda B92 Veran Matić rekao je da posao medija ne sme biti zaustavljen samo na profesionalnom izveštavanju i da je prednost medija upravo u tome što kroz ovakve projekte mogu da utiču na pojedince i na kompanije da se angažuju.

“B92 bira projekte koje je moguće realizovati u kratkom vremenskom periodu, koji su bazični i za koje mislimo da je potrebna urgentna reakcija”, podsetio je Matić.

“Tako je projekat koji je vezan za kupovinu mamografa, jednostavno se nametnuo, jer je bilo jasno da, ako se ne povede neka žestoka akcija, sve veći broj žena će umirati, a da ne mora”, ukazao je on.

49 kompanija koje su nominovane za nagrade, prema rečima državne sektretarke u Ministarstvu za socijalnu politiku Snežane Lakićević-Stojačić, svedoče da u Srbiji postoji društvena odgovornost, ali je stalno potrebno širiti krug onih koji mogu da pomognu.

“Gotovo 700 hiljada stanovnika Srbije živi na granici egzistencije, 4.500 dece je bez roditeljskog staranja, 3.500 je u hraniteljskim porodicama… Zbog toga je važno da podržimo ove kompanije i da Virtus i nadalje dodeljuje nagrade onima koji prepoznaju društvenu odgovornost za pomoć onima kojima je najpotrebnija”, kazala je ona.

U ostalim kategorijama, nagradu Virtus za 2009. godinu dobili su Eurobank EFG iz Beograda, za doprinos u lokalnoj zajednici, Erste banka iz Novog Sada, za podršku najinovativnijem projektu godine, Infostud iz Subotice, za doprinos u kategoriji malog i srednjeg preduzeća i Societe Generale Banka iz Beograda za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora.

Dodelu nagrada podržali su USAID, Institut za održive zajednice i Fondacija braće Rokfeler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: