Aktivnosti opozicije – SPO - Mogucnost za zajednicku listu opozicije?

Izvor: B92

Petak, 14.01.2000.

19:21

Default images
Savetnik predsednika SPO-a Ognjen Pribicevic ponovio je da postoji mogucnost da opozicija izadje sa zajednickom listom, u slucaju da vlasti u Srbiji raspisu prvo samo lokalne izbore. Pribicevic je za "Blic" rekao da je to jedna od varijatni, ne precizirajuci koje su ostale, i izrazio uverenje da ce se lideri opozicije "o svemu dogovoriti".

Domacin narednog sastanka opozicionih stranaka potpisnica “desetojanuarskog sporazuma” je Demokratska stranka Srbije. Portparol stranke Milorad Jovanovic izjavio je za B2 92 da ce se Demokratska stranka Srbije svim silama zalagati da spreci eventualni izlazak opozicije na lokalne izbore "koji ne resavaju nista i jer je to zamka socijalista". "Druga tacka sastanka je dogovor o zajednickom nastupu na terenu i u medijima", izjavio je Jovanovic.

Predsednik GSS-a Goran Svilanovic izjavio je da clanice Saveza za promene nisu donele formalnu odluku da ta izborna koalicija preraste u politicku partiju. Nije razgovarano ni o tome ko bi tu stranku vodio, ali mi smo vec sada izborna koalicija i mislim da cemo biti cvrsta izborna koalicija kada izbori dodju. Svilanovic je ocenio da je opozicija u Srbiji jos uvek razdrobljena na cetiri-pet grupacija i da bi bilo bolje da se one vremenom pretvore u tri grupe.

Potpredsednik Socijaldemokratije Slobodan Orlic izjavio je na konferenciji za novinare da potvrdjuje ucesce na narednom opozicionom sastanku. Orlic je precizirao da ce ta stranka uskoro odluciti da li ce uspostaviti novu saradnju sa nekom od postojecih opozicionih grupacija ili ce nastaviti da deluje samostalno.

“Demokratska stranka ce uciniti sve da dogovor opozicije od 10. januara bude postovan”, rekla je na konferenciji za novinare potpredsednik stranke Ljiljana Lucic, naglasavajuci da je ipak najvazniji deo saradnje opozicionih partija – akcija, javlja B2 92. Lucic je, u tom smislu, posebno izdvojila otvaranje televizije Studio B i sporazum o zajednickim protestima. Potpredsednik Demokratske stranke najavila je da ce zastupnici partije ucestvovati i na sastancima sa predstavnicima dijaspore u Banjaluci i Trilateralne komisije u Budvi.

“Srpske opozicione partije, skupom od 10. januara, pocele su veliku predizbornu kampanju”, konstatovao je potpredsednik Nove demokratije, Radivoje Lazarevic. Na konferenciji za novinare, Lazarevic je rekao da je tada dogovoreno da domacin narednog sastanka bude Demokratska stranka Srbije. “Obaveza je opozicije da postuje dogovor na Okruglom stolu o minimumu izbornih uslova i u tom kontekstu ne bi trebalo da propustimo sansu da izlaskom na izbore u sto manjem broju kolona, uprkos ostroj propagandi rezima, pobedimo”, zakljucio je potpredsednik Nove demokratije. Na pitanje da li ce se predstavnici opozicije dogovarati u vezi sa kontrolom eventualnih buducih izbora, Radivoje Lazarevic je odgovorio da ce na prvom narednom sastanku biti formirana ekspertska grupa koja ce se izmedju ostalog baviti i tim pitanjima. Potpredsednik Nove demokratije nagovestio je mogucnost prosirenja koalicije DAN novim clanovima. U tom kontekstu, Radivoje Lazarevic pomenuo je Socijaldemokratiju, Vuka Obradovica, ali nije zeleo da iznosi detalje pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: