Euleks priveo Nazima Blacu

Euleks priveo N. Blacu koji tvrdi da je kao pripadnik Obaveštajne službe Kosova učestvovao u ubistvima političara na Kosovu po narudžbini stranke Hašima Tačija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

23:39

Default images

Portparol Euleksa Kristina Herodos izjavila je prištinskim medijima da je privođenje Blace usledilo po odluci tužioca Euleksa, te da će on sutra biti izveden pred pretpretresnog sudiju.

Prethodno je misija Euleks na Kosovu saopštila je da je pokrenula istragu o svedočenju Nazima Blace, koji se predstavlja kao bivši pripadnik tajne Obaveštajne službe Kosova, i koji je u medijima tvrdio da je učestvovao u ubistvima i zastrašivanju političkih protivnika kosovskog premijera Hašima Tačija.

Prva žrtva grupe egzekutora ilegalne Obaveštajne službe Kosova bio je Šalji Gaši, iz sela Varigoč kod Lipljana, sredinom juna 1999. godine, izjavio je bivši pripadnik OVK i tajne Obaveštajne službe Kosova, Nazim Blaca.

On je o svom učešću u ubistvima političkih protivnika Hašima Tačija javno progovorio.

"Pokajao sam zbog onog što sam radio od 12. Juna 1999. godine. Nije problem da zbog toga odgovaram. Radi se o 17 slučajeva ubistava, pokušaja ubistava i zastrašivanje“, rekao je Blace.

Blaca je bio u ekipi za egzekuciju, sastavljenoj od nekoliko ljudi, pod direktnom komandom Azema Sulje, načelnika generalštaba bivše OVK.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zatražio je hitnu istragu povodom optužbi Nazima Blace.

I drugi predstavnici kosovskih institucija, kao i međunarodnih misija u Prištini, traže da se navodi o političkim ubistvima rasvetle do kraja i bez uplitanja politike.

Šef Euleksa Iv de Kermabon je doputovao iz Brisela u Prištinu, gde je razgovarao i sa Hašimom Tačijem, koga Nazim Blaca direktno optužuje.

"Položili smo ispit 15. novembra i to ćemo nastaviti i 13. decembra. Nećemo dozvoliti da se ovaj uspeh prekine i odlučni smo u tome da se rasvetli svaka okolnost do kraja. Ni optuženi ni tužioci neće moći da izbegnu odgovornost i transparentnost u uspostavljanju reda i zakona“, rekao je Hašim Tači, kosovski premijer.

U snimljenom svedočenju, Nazim Blaca navodi da o ubistvima i drugim delima priča bez ikakve prisile i da želi da ono služi kao dokaz u slučaju da bude ubijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: