Braun: Odlučnije protiv Al Kaide

Britanski premijer Gordon Braun pozvao je Pakistan da preduzme odlučniju akciju protiv Al Kaide i osnaži napore na pronalaženju Osame bin Ladena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

08:57

Default images

U dva televizijska intervjua za "Bi-Bi-Si" i "Skaj njuz", Braun je postavio pitanje kako je moguće da se osam godina posle 11. septembra 2001. još niko nije približio Bin Ladenu i Ajmanu al Zavahriju, drugom čoveku Al Kaide.

Britanski premijer Gordon Braun poziva Pakistan da se snažnije obračuna s talibanima i članovima terorističke mreže Al Kaida na svojoj strani granice.

Premijer Braun je pre davanja intervjua britanskim televizijama telefonom razgovarao s pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zardarijem.

"Ako mi krenemo u akciju i rizikujemo živote Britanaca na avganistanskoj strani granice, onda moramo da imamo efikasnu akciju vlasti Pakistana s njihove strane granice. Tokom proteklih meseci smo videli napredak: ulazak u južni Vaziristan, napad na pakistanske talibane. Ipak, ljudi se pitaju: kako je moguće da od 2001. godine niko nije bio ni blizu da uhvati Osamu bin Ladena? Verujemo da je on u Pakistanu”, rekao je Braun.

Šef britanske vlade još navodi da talibani i Al Kaida uspešno regrutuju nove pristalice.

Premijer Gordon Braun je ovo izrekao posle sličnih kritika koje je na račun pakistanskih vlasti uputila američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Da se akcija očekuje i od vlasti Avganistana, predsednik britanske vlade je stavio do znanja i najavom održavanja međunarodne konferencije o bezbednosti te države, tokom koje bi se odredili zadaci avganistanskih snaga bezbednosti za očuvanje mira u toj zemlji i pre nego što vojna misija NATO-a napusti Avganistan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: