"Otporov" docek uz slike poginulih – Srbija nema razloga da slavi

Izvor: B92

Petak, 14.01.2000.

19:16

Default images
Docek starokalendarske Nove godine, koji je na Trgu Republike u Beogradu organizovao studentski pokret “Otpor”, obelezen je minutom cutanja zrtvama poslednjeg rata. U prisustvu desetak hiljada gradjana, nesto posle ponoci, na video bimu pojavila su se imena i fotografije poginulih vojnika, policajaca i gradjana za vreme NATO bombardovanja. Uz objasnjenje da Srbija nema razloga da slavi, predstavnici otpora su 15 minuta posle ponoci okupljene pozvali da se mirno razidju.

U dvocasovnom programu, koliko je i trajala proslava tzv. srpske Nove godine, predstavnici "Otpora" dodelili su nagrade "herojima otpora". U kategoriji pojedinca priznanje je pripalo lideru gradjanskog protesta Valjeva Bogoljubu Arsenijevicu Makiju. Nagradu za profesora heroja dobila je Srbijanka Turajlic sa Elektrotehnickog fakulteta, dok je medju novinarima za najotpornijeg proglasen urednik Soko televizije iz Soko Banje Nebojsa Ristic. Grad heroj je Leskovac, a medju fakultetima je najotporniji Filoloski fakultet. Plakete su dobile i 23 nezavisne medijske kuce. Za najotporniju licnost iz oblasti kulture proglasen je glumac Voja Brajovic. "Otpor" je specijalne nagrade dodelio liderima Srpskog nacionalnog veca Kosova vladiki Artemiju i Momcilu Trajkovicu, kao i svim pripadnicima redovnog i rezervnog sastava VJ.

Komitet univerzitetske levice Jugoslavije ocenio je u petak da proslava Nove godine na beogradskom Trgu republike "koju je organizovala samozvana studentska organizacija 'Otpor', predstavlja skrnavljenje pravoslavnih obicaja i zloupotrebu nastradalih tokom agresije na SRJ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: