Oštrije protiv nasilja nad decom

Potpredsednica vladinog Saveta za prava deteta Ljiljana Lučić najavila je izmene Zakona o porodici kojima će biti izričito zabranjeno fizičko kažnjavanje dece.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2009.

14:50

Default images

Ove izmene su nužne pošto su analize pokazale da je nasilje nad decom u porastu od 2005. godine. Prošle godine više od 3000 dece bili su žrtve nasilja. U većini slučajeva radilo se o emocionalnom, a odmah zatim fizičkom nasilju nad decom.

U najvećem procentu nasilje se dešava u porodici, a u 80 odsto slučajeva su počinioci otac, majka ili blizak srodnik.

Prema rečima Ljiljane Lučić, izmene zakona pripremljene su u saradnji sa Savetom Evrope i organizacijom "Spasimo decu" (“Sejv d čildren”) iz Norveške i trebalo bi da budu usvojene po hitnom postupku krajem ove ili početkom iduće godine. Ministarstvo pravde će nastaviti da unapređuje zakonsku regulativu u oblasti zaštite dece od zlostavljanja, izjavila je ministarka pravde Snežana Malović.

"Posebno treba voditi računa o zaštiti dece u medijima", rekla je Malovićeva na skupu "Deca u medijskom ogledalu" koji je organizovao UNICEF povodom dve decenija od usvajanja konvencije UN o pravima deteta.

Ona je navela da, iako je u toj oblasti napravljen veliki progres, mnogo toga ostaje da se uradi kako bi se efektivno garantovalo deci da ostvaruju svoja prava.

Prema njenim rečima, u prethodnoj godini ostvaren je značajan napredak u uspostavljanju pravnog okvira, čime možemo biti zadovoljni, ali ćemo na primeni zakonodavstva i dalje raditi kroz brojne obuke predstavnika pravosuđa i unapređenja mehanizama za njihovo efikasnije delovanje.

"Naš prioritet je da preduzmemo dalje akcije da pevaziđemo prepreke koje nam stoje na putu i da principe i ideale koje Konvencija proklamuje ostvarimo kroz opipljive rezultate", rekla je Malovićeva.

Ona je podsetila da je Srbija kao potpisnica Konvencije prihvatila da "prava deteta nisu nešto što država ili porodica daje detetu, već nešto što deci pripada samim rođenjem i da ova prava niko ne moze da im oduzme".

"Praksa, nažalost, pokazuje da su upravo nedužna deca izložena teškim situacijama i sudbinama", rekla je Malovićeva navodeći da se time ugrožava pravo dece na život, opstanak i razvoj, što je u Konvenciji podignuto na nivo principa.

Trećina tekstova o deci posvećena nasilju

Trećina tekstova u srpskoj štampi koji su posvećeni deci direktno govori o nasilju, odnosno o tome da su deca ili počinioci ili žrtve nasilja, rezultat je istraživanja "Deca u medijskom ogledalu."

Istraživanje, koje je sproveo Centar za medije Fakulteta političkih nauka, pokazuje da je nasilje dominantna tema u tekstovima u kojima se pominju deca, kao i u tekstovima koji su objavljeni na naslovnim stranama.

Predstavnici države upozorili su danas da se prava dece u medijima krše i pozvali medije da poštuju etička pravila, ali i Konvenciju o pravima deteta koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija na današnji dan pre 20 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao je da tekstovi u kojima se govori o nasilju podstiču nasilje i pozvao novinare da ne daju veliki medijski prostor onima koji vrše nasilje nad decom.

Dačić je rekao da se zbog senzacionalizma i tiraža stvara slika da je nasilje među mladima u drastičnom porastu i dodao da to dovodi do toga da javnost ne bude adekvatno informisana, a da se deca na taj način zloupotrebljavaju.

Kometarišući podatak iz istraživanja da su u 70 odsto tekstova o deci i nasilju izvori državni organi, najčešće policija, Dačić je kazao da bi novinari trebalo da se ograniče na zvanične izvore.

"Novinari imaju često otvorenu komunikaciju sa ljudima koji rade u policiji i veoma često se informacije tako nalaze. Treba napraviti jasnu razliku između onoga što predstavlja izveštavanje o događaju i onoga što je kršenje prava deteta", rekao je Dačić.

Konvenciju o pravima deteta potpisale su 192 zemlje, a ratifikacija se čeka jedino u SAD i Somaliji. Srbija, odnosno tada Savezna Republika Jugoslavija, konvenciju je ratifikovala 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: