Ko sve dolazi na sahranu patrijarha

Sahrani patrijarha Pavla prisustvovaće vaseljenski patrijarh Vartolomej, visoki predstavnici Vatikana, kao i predstavnici više crkava i verskih zajednica.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

01:26

Default images

Vaseljenski patrijarh Vartolomej zajedno će sa mitropolitom Amfilohijem služiti opelo preminulom patrijarhu ispred Hrama svetog Save u Beogradu, najavio je vladika bački Irinej. On je rekao da se očekuju svi predstavnici pravoslavnih i drugih hrišćanskih crkava, izaslanici islama i jevrejskih zajednica.

Vladika bački Irinej potvrdio je da će sahrani prisustvovati i poglavar autokefalne crkve Albanije arihiepiskop Tirane Anastasije i arhiepiskop mitropolit češke i slovačkih zemalja Kristofor.

Makedonska pravoslavna crkva je saopštila da če uputiti vladiku Petra i episkopa Timoteja da prisustovuju sahrani srpskog patrijarha. Vladika Irinej međutim poručuje da predstavnici te kanonski nepriznate crkve ne mogu u zvaničnom svojstvu prisustvovati sahrani, već samo kao privatna lica.

Rusku pravoslavnu crkvu zbog bolesti neće moći da predstavlja patriharh Kiril, tako da će sahrani patrijarha srpskog Pavla prisustvovati delegacija koju će predvoditi mitropolit minski i slucki i patrijaršijski egzarh Beloruske pravoslavne crkve Filaret, rekao je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze jeromonah Filip.

U njoj će biti dva klirika Beloruske egzarhije - sekretar Egzarhije protojerej Nikolaj i pomoćnik vladike jerođakon Antonije.

Rimokatolički poglavar papa Benedikt XVI odredio je kardinala Anđela Sodana za svog predstavnika na sahrani patrijarha Pavla, saopštila je danas Apostolska nuncijatura u Srbiji.

Kardinal Sodano, dekan Kardinalskog kolegija, prisustvovaće u četvrtak sa delegacijom Katoličke crkve opelu na platou ispred hrama Svetog Save u Beogradu, saopštila je nuncijatura.

Katoličku crkvu će, pored delegacije lokalne crkve predvođene beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, predstavljati i delegacija Univerzalne crkve, u kojoj će osim kardinala Sodana biti i apostolski nuncij u Srbiji Orlando Antonini i otac Milan Žust iz Sekretarijata papskog veća za unapređenje jedinstva hrišćana.

Sinod Bugarske pravoslavne crkve odlučio je da njen predstavnik na sahrani patrijarha Pavla bude mitropolit Vidina, Domentijan Topuzliev, prenosi danas Verska informativna agencija. Mitropolit Domentijan biće izaslanik bugarskog patrijarha Maksima.

Iz srpske Patrijaršije poslata je zvanična vest o smrti patrijarha Pavla svim pravoslavnim pomesnim crkvama i očekuje se da će doći svi obavešteni, osim onih koji su imali druge neodložne obaveze.

Od državnika za sada je potvrđen jedino dolazak prakitčno kompletne vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom.

Ostale detalje u vezi sa organizacijom sahrane patrijarha Pavla možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: