Koliko će grip koštati privredu

Poslodavci upozoravaju da bi proglašenje epidemije novog gripa moglo da nanese štetu privredi u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

16:15

Default images

Proglašenje epidemije gripa dovodi i do pada produktivnosti i profitabilnosti preduzeća, a poslodavci će imati i dodatne troškove. Istraživanje Udruženja poslodavaca Srbije pokazalo je da bi ukupan mesečni trošak mogao da bude i veći od milijardu dinara.

Još niko nije zvanično izračunao koliko će državu, po najrazličitijim osnovama, koštati grip A H1N1.

Naravno, najvažnije je zdravlje ljudi, ali vakcine, zaštitne maske, zatvaranje dečjih vrtića i odlazak zaposlenih na bolovanje imaju svoju cenu.

Nebojša Atanacković iz Udruženja poslodavaca Srbije iznosi procene do kojih je došla ta organizacija.

“Procena je bazirana na nivou oko 150 do 180 000 radnika koji bi mogli da budu na odsustvu zbog gripa. Po toj proceni bi gubici samo u onom delu koji bi poslodavci trebali da plate za doprinose za zdravstveno osiguranje iznosile oko milijardu i po dinara“, kaže Atanacković.

Prosečan izostanak s posla za muškarce biće osam, a za žene 12 dana, i to prvenstveno zbog nege bolesne dece, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca. A prema važećem zakonu bolovanje do 30 dana plaća poslodavac.

Indirektna šteta bi mogla da bude još i veća. Ukoliko trećina zaposlenih odsustvuje s posla u istom trenutku, veliki deo radnih aktivnosti u preduzeću je blokiran.

Privredna komora Beograda, kako kaže direktor te institucije Milan Janković, procenjuje da će najmanje 30 odsto radnika zbog svoje ili bolesti bližnjih odlaziti na bolovanje.

“To znači najmanje 50 odsto manje novca u budžetu, to znači najmanje 50 odsto manje sigurnosti i bezbednosti u gradu, najmanje javnog servisa i obezbeđenog prevoza i funkcionisanja službi koje služe svim građanima“, tvrdi Janković.

Direktor Privredne komore Beograda izjavio je juče da veruje da se sa širenjem novog gripa pojavile i zloupotrebe sa otvaranjem bolovanja, o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Ministarstva zdravlja i ekonomije još nisu objavila procene koliko će novi grip koštati državu.

U javnosti su se već pojavile procene da će država morati da izdvoji od 1 000 evra za pacijente sa lakšim, pa sve do 10 000 evra za one sa najtežim simptomima.

Zvaničnici kažu da će veliki deo novca biti obezbeđen promenom prioriteta u nabavci opreme, lekova i potrošnih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: