I u Beogradu simbolično srušen zid

Na beogradskom Trgu Republike je simbolično srušena replika Berlinskog zida, u sklopu obeležavanja proslave 20-godišnjice od pada tog zida u Nemačkoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

22:57

Default images

Reč je o instalaciji nemačkog umetnika Franka Beltra "Muzej Beogradskog zida" koju je zajedno sa umetnikom otvorio ambasador Nemačke Volfram Mas.U improvizovanom muzeju smešten je deo sačuvane, od kartona napravljene, replike Berlinskog zida, koju je Belter izgradio na Trgu Republike 30. oktobra, ali je posle pet dana zbog loših vremenskih uslova taj "zid" srušen.

Belter kaže da je zid inspirisao prolaznike na diskusiju, na pisanje grafita i poruka a neke da šutiraju kartonski zid, što je sve deo instalacije slobodne u prostoru.

Ambasador Nemačke smatra da i Berlinski i Beogradski zid pokazuju jedno isto- da je nemoguće ogrančiti slobodnu volju i težnju ka slobodi.

"Zid, koji je trebao da stoji devet dana, petog dana srušio je vetar. Ima dosta simboličkog značaja u tome. Za mene je to dokaz da se neke promene u Beogradu događaju mnogo brže nego što se to očekuje i to je dobar znak. To je, za mene, neka vrsta predznaka da će i Srbija na svom putu ka Evropi otkloniti sve prepreke ovakvom brzinom“, rekao je Volfram Mas, ambasador Nemačke u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: