Dačić i Fekterova o saradnji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministarka unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter potpisali su u Beču Memorandum o razumevanju i saradnji.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

12:31

Default images

Ovaj Memorandum odnosi se na period nakon najavljenog ukidanja viza za građane Srbije. Takve sporazume austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova je potpisalo sa Crnom Gorom i Makedonijom jer se očekuje da će i tim državama biti ukinute vize.

"Potpisivanje Memoranduma o razumevanju, istovremeno sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom je jasan pokazatelj da se zaista nalazimo na uspešnom kraju i u završnoj fazi procesa liberalizacije", izjavio je Dačić.

Ministar je ocenio da je potpisivanje sporazuma prvi praktični pokazatelj da se zemlje EU već spremaju za viznu liberalizaciju, jer Memorandum podrazumeva policijsku, odnosno saradnju na planu unutrašnje bezbednosti, nakon ukidanja viza za građane iz tri zemlje.

Memorandum se odnosi na saradnju u oblasti krivičnih dela koja se vrše na teritoriji četiri zemlje potpisnice u borbi protiv opštih oblika kriminaliteta, kao što su razbojništva, pljačke i krađe vozila, ali i u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i sprečavanja ilegalnih migracija, trgovine narkoticima i ljudima.

Dačić je dodao da je dogovorena i saradnja u policijskoj obuci i naveo da se već sprovodi niz projekata koji se tiču integrisanog upravljanja granicama.

"Očekujemo da se proces vizne liberalizacije uspešno završi, a Srbija je spremna da prihvati sve pozitivne, ali i negativne stvari koje će doneti otvaranje granica", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je austrijska ministarka navela da će 30. novembra Savet ministara unutrašnjih poslova i pravde EU u Pragu doneti konačnu odluku o ukidanju viza, kao i od kada će ta odluka važiti.

Prema njegovim rečima, to je važno, jer već postoje najave da bi vize mogle biti ukinute i pre 1. januara zbog božićnih praznika.

Marija Fekter kaže da Austrija podržava ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, ali je navela da to donosi i mnoge rizike u oblasti bezbednosti.

Ministarka je rekla da su te tri države ispunile postavljene bezbednosne standarde i ponudila podršku Austrije da se ti visoki standardi održe i dalje razvijaju.

Fekterova je posebno istakla da potpisnice Memoranduma uskoro treba da izrade akcione planove za naredne dve godine sa konkretnim merama u oblasti bezbednosti, sa odgovornostima i rokovima za realizaciju kako bi se na najbolji način suprotstavili kriminalu i rizicima koje nosi otvaranje granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: