Nemačka: Špijunirani poslanici

Nemačka DB je prikupljala informacije o najmanje 96 poslanika saveznog parlamenta, navedeno je u odgovoru savezne vlade na upit frakcije Zelenih u Budestagu.

Izvor: Beta

Petak, 06.11.2009.

11:42

Default images

Među špijuniranim poslanicima je 30 političara opozicione stranke Levice, odnosno njene prethodnice u Bundestagu - Partije demokratskog socijalizma (PDS). Njih je Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka pratio zbog sumnji da "imaju ekstremističke težnje".

Pored toga, špijunirano je i 10 poslanika konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), zbog sumnji da rade za inostrane tajne službe.

Kako je navedeno u vladinom odgovoru na poslaničko pitanje, neki od poslanika špijunirani su u više mandata.

Dodaje se i da su se podaci državne bezbednosti brisali, i da se brišu iz dokumentacije Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka posle deset godina, ukoliko više nisu potrebni toj instituciji.

Zeleni su saopštili da nisu zadovoljni odgovorom vlade na ovu temu, najviše zato jer se iz njega ne vidi da li je poslanike pratila tajna služba ili su samo na druge načine prikupljani podaci o njima.

Ta stranka želi da se to u potpunosti razjasni i da savezni parlament mora da bude u potpunosti informisan o svim merama tajnih službi prema poslanicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: