Novi članovi SANU-a

Srpska akademija nauka i umetnosti izabrala je 26 redovnih, 20 dopisnih i 13 inostranih članova.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

16:36

Default images

Tim izborom, među 184 srpska akademika, naći će se pisci Dušan Kovačević i Svetlana Velmar Janković, a kao inostrani član i češki predsednik Vaclav Klaus. Među kandidatima su bili pisci Goran Petrović, Rajko Petrov Nogo, Dobrica Erić, ali i aktuelni ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji nisu dobili potrebnu podršku.

Ovogodišnji izbori za nove članove SANU ocenjuju se kao suštinsko obnavljanje te institucije, koja je u poslednje tri godine izgubila 27 članova.

Za izbor redovnog člana, koga biraju samo redovni članovi, bilo je potrebno najmanje 39 glasova.

O prijemu dopisnog i inostranog člana glasaju akademici i za izbor je bilo potrebno najmanje 65 glasova, a glasanje je bilo tajno.

Jedan od najpoznatijih dramskih pisaca Srbije i regiona Dušan Kovačević, u prvoj reakciji posle izbora, naglašava za B92 da je veoma počastvovan.

“S leve strane, odmah pokraj drugih vrata nalazi se sjajna bista Jovana Sterije Popovića koji je osnivač Akademije, naravno uz mnoge druge institucije. Sledeći put kad budem ulazio osećaću se prijatnije, jer sam jednostavno deo tradicije koju je on začeo”, navodi Kovačević.

“Politika je neminovno uticala na pojedine članove i u zavisnosti od političkih stavova cele zemlje, Akademija se ili prilagođavala ili nije. Ono što je sigurno nije imala političku moć koja joj se pripisuje, ona je možda imala nekakve značajne istupe i stavove”, ocenjuje on.

Za više od vek i po svog postojanja, Akademija je u više navrata imala uticaja na događaje u srpskoj istoriji.

Jedan od savremenih primera je Memorandum SANU-a, sastavljen 1986. godine, četiri godine pre početka raspada SFRJ.

Memorandum, koji je predstavljen kao strateški program srpske inteligencije, u bivšim republikama je dočekan kao dokument, koji je imao jednu od ključnih uloga u raspadu bivše zajedničke države i ratovima.

Profesor Ljubiša Rajić objašnjava za B92 da je Memorandum bio pokušaj SANU-a da formira politički život Srbije, ali su se u sastavljanju nekritički koristile činjenice koje su potrđivale neravnopravan položaj Srbije u federaciji.

Podsetimo da je Srpska akademija nauka i umetnosti od svog nastanka 1886. godine bila najviša naučna i prosvetna ustanova u Srbiji.

Osnovao je specijalnim zakonom kralj Milan Obrenović. Prve akademike birao je kralj, a potom su oni sami birali nove članove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: